Iraakse Koerden eisen referendum
Ruim 2000 Iraaks-Koerdische betogers hebben zondag in de stad Sulaimaniyah een volksstemming over onafhankelijkheid voor de Koerdische gebieden in het noorden van Irak geëist.
De demonstranten eisen van de leiders van de twee grote Koerdische partijen, de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) en de Koerdisch Democratische Partij (KDP), dat zij openstaan voor de mogelijkheid van onafhankelijkheid. De partijen houden vooralsnog vast aan Koerdische autonomie binnen een Iraakse federale staat.
De organisators van het protest zeiden ruim 2 miljoen handtekeningen te hebben verzameld voor een petitie aan de interim-regering van premier Allawi om voor de landelijke verkiezingen van januari in de drie noordelijke Iraakse provincies een referendum te mogen houden. De provincies hebben praktisch zelfbestuur gekend sinds de eerste Golfoorlog van 1991. Tussen 1991 en de afzetting van president Saddam Hussein in 2003 beschermden Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen het luchtruim boven de provincies.
De leiders van de PUK en de KDP houden tot dusver vast aan eisen voor constitutionele garanties voor autonomie in de overtuiging dat een Koerdische staat te zeer geïsoleerd zou zijn om zelfstandig te overleven. De betogers eisten zondag echter volledige onafhankelijkheid. Deldar Kettani, een 43-jarige vrouw die met een Koerdische vlag zwaaide, zei dat de Koerden geen toekomst binnen het nieuwe Irak hebben. „Wij vragen de wereld naar ons te luisteren”, zei Kettani.
Het Iraaks-Koerdische streven naar onafhankelijkheid is een grote zorg in de buurlanden Turkije, Iran en Syrië, die elk hun eigen Koerdische minderheid hebben.