Europese beurzen onderuit door coronacrisis
De Europese aandelenbeurzen gingen maandag hard onderuit. Beleggers verwerkten de drastisch maatregelen van Europese landen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus binnen de eigen landsgrenzen te vertragen. Italië, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Estland en Litouwen zijn vrijwel op slot nu Europa als het epicentrum van de pandemie wordt beschouwd. Duitsland heeft de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk grotendeels gesloten.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 7,4 procent in het rood op 400,78 punten. De index dook eerder op de ochtend voor het eerst sinds 15 februari 2016 onder de 400 punten. De MidKap zakte 10,5 procent tot 573,90 punten. Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 8,5 procent in. De beurs in Milaan verloor 8,4 procent.
De centrale banken namen wereldwijd acties om de economie te ondersteunen. Zo verlaagde de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) zondag al voor de tweede keer in korte tijd de rente. De banken kampten echter met de lagere rentetarieven wereldwijd. In de AEX behoorden ABN AMRO en ING tot de grootste dalers met minnen tot 13 procent.
Air France-KLM leverde 16 procent in. De luchtvaartcombinatie verwacht dat de capaciteit 70 tot 90 procent zal dalen en houdt al zijn Boeing 747’s en superjumbo’s A380 aan de grond. Het bedrijf heeft aanvullende maatregelen genomen die tot 200 miljoen euro aan besparingen moeten opleveren. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS (min 10 procent) ontslaat tijdelijk tot 10.000 werknemers en schrapt het vluchtschema vrijwel volledig. Ook de Britse prijsvechter easyJet (min 23 procent) verwacht dat het merendeel van de vliegtuigen aan de grond zal blijven.
Basic-Fit raakte 20 procent kwijt. Het bedrijf sluit al zijn fitnessclubs in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Ook de vastgoedsector ging in de uitverkoop. Unibail-Rodamco-Westfield kelderde 19,5 procent in de AEX. Veel winkelcentra van de vastgoedinvesteerder zijn gesloten vanwege de virusuitbraak. Branchegenoten Wereldhave en Eurocommercial Properties zakten tot 19 procent. Beursintermediair Flow Traders (plus 8 procent) profiteerde van de onrust op de beurzen. Curetis werd 73 procent meer waard. Het biotechnologiebedrijf komt met een detectiekit voor het coronavirus.
De euro was 1,1161 dollar, tegen 1,1068 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 5,2 procent minder op 30,08 dollar. Brentolie werd 8,1 procent goedkoper op 31,11 dollar per vat.