Jemaah Islamiyah claimt aanslag
De terreurgroep Jemaah Islamiyah heeft in een verklaring op internet de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag donderdag op de Australische ambassade in de Indonesische hoofdstad Jakarta.
Jemaah Islamiyah stelt dat Australië moet boeten voor zijn steun aan de Amerikaanse invasie in Irak. Bij de zelfmoordaanslag met een autobom kwamen 9 mensen om het leven en vielen 173 gewonden.
Dezelfde terreurgroep, die wel de Zuidoost-Aziatische tak van al-Qaida wordt genoemd, was in oktober 2002 verantwoordelijk voor de aanslag op twee discotheken op Bali. Daarbij kwamen ruim 200 mensen om, onder wie veel toeristen uit Australië. Ook de aanslag in augustus 2003 op het Marriott Hotel in Jakarta, waarbij twaalf doden vielen, was het werk van de terreurgroep. De Indonesische autoriteiten hadden kort na de aanslag donderdag al verklaard dat de verdenking uitging naar Jemaah Islamiyah.
De Australische premier John Howard zei donderdag dat zijn land zich niet laat dwingen zijn troepen uit Irak terug te trekken door de aanslag. „Je kunt denken wat je wilt over onze betrokkenheid in Irak, maar de dag dat Australië toestaat dat beslissingen worden ingegeven door terroristische dreigementen, is de dag dat Australië de controle over zijn toekomst kwijtraakt.” Howard zei dat in een interview met de Australische tv-zender Channel Nine. Australië heeft zijn consulaat op het Indonesische vakantie-eiland Bali gesloten. Het vreest dat er meer aanslagen volgen. Bij de overige vertegenwoordigingen zijn de veiligheidsmaatregelen verscherpt. Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat donderdag bekendgemaakt. „We ontvangen nog steeds berichten dat terroristen in het gebied aanslagen voorbereiden op een reeks doelen, inclusief plaatsen waar veel buitenlanders komen”, verklaarde het ministerie. Het heeft daarom ook opnieuw Australiërs gewaarschuwd niet naar Indonesië te reizen als dat niet noodzakelijk is.
Het Calamiteitenfonds in Nederland kondigt vooralsnog geen negatief reisadvies af voor Indonesië. Het beschouwt de aanslag van donderdag als een incident. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in het land wel om openbare plaatsen waar veel buitenlanders komen te mijden.
Alle negen doden die donderdag zijn gevallen, zijn Indonesiërs. Onder hen zijn verscheidene bewakers van de ambassade. De Indonesische president Megawati Sukarnoputri bezocht donderdag de plek des onheils, nadat zij een bezoek aan Brunei voortijdig had afgebroken. Zij riep haar landgenoten op kalm te blijven, maar ook alert te zijn. Megawati’s rivaal in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 20 september, oud-generaal Susilo Bambang Yudhoyono, bracht een bezoek aan slachtoffers van de aanslag in een nabijgelegen ziekenhuis.
Terrorisme was tot nu toe geen belangrijk thema in de presidentsverkiezingen, maar waarnemers verwachten dat dit de komende dagen zal veranderen. Na de aanslag uitte het hoofd van de Indonesische veiligheidsdienst kritiek op de beperkte antiterrorismewetgeving, die circa twee jaar geleden onder Megawati is aangenomen. Volgens hem krijgen de politie en de veiligheidsdiensten onvoldoende armslag om organisaties die van terroristische activiteiten worden verdacht, te onderzoeken en te ontbinden. Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. De meeste moslims en islamitische organisaties zijn gematigd.
De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bot, heeft donderdag in een verklaring zijn „wanhoop en woede” uitgesproken over de bomaanslag in Jakarta. In zijn hoedanigheid als voorzitter van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken stelde de bewindsman dat de Europese Unie „onvoorwaardelijk elke vorm van terrorisme blijft afwijzen.”
De Nederlandse ambassade in Jakarta, op een afstand van enkele honderden meters van de Australische vertegenwoordiging, blijft tot en met maandag gesloten voor het publiek. Het gebouw is na de bomaanslag niet ontruimd. De ambassade overlegt met de Nederlandse school in Jakarta over een mogelijke verscherping van de veiligheidsmaatregelen of een tijdelijke sluiting.