Middelbare scholen sluiten deuren
Een nog onduidelijk aantal middelbare scholen sluit de deuren in verband met het nieuwe coronavirus. Dat bevestigt de VO-raad, een organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs. „Maar er zijn meer scholen die open blijven dan er dicht gaan.” Ook bieden sommige scholen zoveel mogelijk digitaal les aan.
Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam gaat de meivakantie al houden vanaf maandag. De school wil niet „laks omgaan met de vele risico’s die het grootschalig samenkomen met zich meebrengt. Het is niet voor niets dat bedrijven door het hele land hun werknemers oproepen vooral thuis door te werken. De mensen op onze school zijn minstens net zoveel waard als zij. Er moet dan ook meer gebeuren dan nu is aangekondigd.”
De meeste scholen volgen volgens de zegsman van de VO-raad keurig alle raadgevingen van het RIVM om besmetting te voorkomen. Middelbare scholen mogen wel zelf kiezen of ze sluiten in verband met de veiligheid. Het sluiten van instellingen voor voortgezet onderwijs levert ook weinig problemen op voor het thuisfront. Ouders hoeven voor de 12-plussers immers niet of nauwelijks opvang te regelen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zegt dat er inmiddels petities onder middelbare scholieren rondgaan waarin wordt opgeroepen om scholen alsnog te sluiten. Het LAKS zelf „voelt er met de huidige kennis echter niet veel voor om alle scholen de komende tijd dicht te gooien”.
„Het gevaar is dat het een onnodige maatregel is die ten koste kan gaan van zo’n 200.000 middelbare scholieren die de komende maanden eindexamen doen. Zij missen bij sluiting van de scholen essentiële voorbereidende lessen of komen in de knoop met het afronden van hun schoolexamens. Uiteraard staat de gezondheid van scholieren voor ons voorop, maar als deze niet op het spel staat lijkt het ons beter om zoveel mogelijk hinder te vermijden.”
Op scholen die gewoon open zijn, is het verzuim vaak wel hoog. Duizenden leerlingen blijven thuis omdat ze klachten hebben, of puur uit voorzorg. Zo laat de Brabantse vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) weten dat op de aangesloten scholen 23,5 procent van de leerlingen en 16 procent van de medewerkers thuiszit. In totaal zitten op de aangesloten scholen meer dan 62.000 leerlingen. „De continuering van het onderwijs staat logischerwijs onder druk, maar vooralsnog lukt het alle scholen dit te realiseren”, laat OMO weten.