’Consument profiteert van nieuwe hoogspanningskabel’
De aanleg van een hoogspanningskabel tussen Nederland en Noorwegen leidt tot een verlaging van de elektriciteitsprijzen in ons land met 47 miljoen euro op jaarbasis. Dat gaat de consument prijsvoordeel opleveren.
Dat blijkt uit berekeningen van TenneT. De landelijk beheerder van het hoogspanningsnet maakte donderdag samen met zijn Noorse branchegenoot Statnett bekend de aanleg van de hoogspanningskabel definitief te willen doorzetten.
Zij hebben hun plan ter goedkeuring voorgelegd aan de betrokken autoriteiten. Voor TenneT zijn dat de DTe, de toezichthouder voor de energiemarkt, en het ministerie van Economische Zaken.
TenneT benadrukt dat de aanleg van de 580 kilometer lange kabel, die op de bodem van de Noordzee komt te liggen, vooral belangrijk is voor de leveringszekerheid van stroom in Nederland. „Daarmee is een groot maatschappelijk belang gediend", aldus de TenneT–woordvoerder.
De kabel maakt import en export van stroom tussen Nederland en Noorwegen mogelijk. Noorse elektriciteit is vaak overdag goedkoper dan de stroom die hier wordt geproduceerd. Noorwegen zal naar verwachting voor ’s nachts stroom uit Nederland importeren. In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99 procent van de opgewekte stroom. Nederland heeft vooral gas– en kolencentrales.
De aanleg van de kabel vergt een investering van 500 miljoen euro. De capaciteit van de verbinding is 600 megawatt, goed voor de jaarlijks energiebehoefte aan 600.000 huishoudens. De kabel, die open zal staan voor alle marktpartijen, kan in 2008 in bedrijf zijn.
De hoogspanningskabel wordt de eerste verbinding tussen Scandinavië en Europa. Minister Brinkhorst van Economische Zaken juicht dit soort koppelingen van netwerken toe omdat het de leveringszekerheid vergroot en de prijsvorming stabieler maakt.