Binnenland

Medicatie tegen andere ziekten optie bij ernstige coronagevallen

Specifieke medicijnen tegen het nieuwe coronavirus zijn nog niet voorhanden, maar artsen kunnen bij ernstige infecties eventueel drie bestaande middelen toedienen aan patiënten. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft op basis van de schaarse informatie die nu voorhanden is een voorlopig behandeladvies voor artsen uitgebracht.

ANP
4 March 2020 17:50Gewijzigd op 16 November 2020 18:25

Van geen van de medicijnen is wetenschappelijk bewezen dat ze goed werken tegen de ziekte COVID-19, die door het virus wordt veroorzaakt. Het zijn middelen die zijn ontwikkeld voor de bestrijding van andere ziekten en virussen, zoals malaria (chloroquine), ebola (het experimentele remdesivir) en hiv (lopinavir/ritonavir).

In reageerbuizen is „antivirale activiteit” gezien, maar in hoeverre de medicijnen aanslaan bij mensen met het nieuwe virus, wordt nog onderzocht.

Artsen kunnen de medicijnen eventueel voorschrijven aan mensen die in het ziekenhuis liggen met een ernstige longontsteking. Patiënten met milde verschijnselen moeten uitzieken zonder medicatie, die ook bijwerkingen heeft. Over remdesivir, dat alleen wordt aangeraden in het uiterste geval, is ook nog veel onbekend qua veiligheid en effectiviteit.

Behandelaars moeten mensen goed informeren voordat ze de middelen aan hun patiënten geven. Toestemming van de patiënt is vereist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer