Buitenland

Franse minister hekelt geringe aandacht voor defensie

De Franse minister van Defensie Alliot–Marie heeft woensdag fel uitgehaald naar landen die de criteria uit het Verdrag van Maastricht of zaken als onderwijs en gezondheid boven de bescherming van hun eigen bevolking stellen. „Het zijn vaak dezelfde landen die voor de bescherming van hun inwoners moeten terugvallen op Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zonder dat zij daarvoor een cent betalen."

ANP
9 September 2004 06:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:37

De bewindsvrouw uitte haar kritiek op haar departement tijdens een gesprek met een delegatie Nederlandse journalisten over het Europese defensiebeleid. Eind volgende week komt zij naar Nederland voor een informele bijeenkomst van EU–ministers van Defensie in Noordwijk.

Zij ergerde zich zichtbaar aan lidstaten die Frankrijk de les proberen te lezen over het stabiliteitspact voor de euro. „Wij moeten een keuze maken tussen de veiligheid van onze burgers en de criteria van Maastricht. Ik heb die keuze gemaakt", aldus Alliot–Marie.

De Franse minister wilde niet zeggen welke landen zij op het oog had. Maar landen als Duitsland en Nederland lijken wel binnen haar criteria te vallen. Een effectief Europees Veiligheids– en Defensiebeleid (EVDB) kan alleen worden bereikt door nieuwe investeringen en een betere afstemming van de behoeften. Die nieuwe investeringen zijn volgens de Franse minister alleen mogelijk, als de Eurolanden het niet al te nauw nemen met de criteria van het europact en de uitgaven voor Defensie buiten de begrotingsregels willen houden.

Nederland, nu voorzitter van de EU, heeft bij monde van minister Kamp van Defensie herhaaldelijk het belang onderstreept van nieuwe investeringen. Maar zijn partijgenoot Zalm van Financiën voelt nog altijd weinig voor forse uitzonderingen op de begrotingsregels.

Duitsland kampt met forse economische problemen en is op dit moment niet bereid extra geld in defensie te stoppen. Berlijn laat onder druk van de publieke opinie de sociale noden van de bevolking prevaleren boven een effectieve krijgsmacht.

Maar voor Alliot–Marie is de eerste opdracht van een staat zijn inwoners, waar die ook wonen, te beschermen. „Een staat die daartoe niet in staat is, verzaakt zijn eerste opdracht."

Volgens haar begaan deze regeringen daarmee een forse vergissing. Weliswaar loopt Europa op de korte termijn niet het gevaar van een grootschalige aanval, maar de dreiging van terreuraanslagen is fors toegenomen. Bovendien verwacht zij dat de komende tien jaar het aantal conflicten in de wereld zich zal verveelvoudigen.

Europa heeft daar een taak omdat de NAVO en ook de VS gewoonweg niet in staat zijn al deze problemen de baas te worden. Het stabiliseren van conflicten voorkomt een toename van de handel in wapens en vrouwen en helpt de criminaliteit in te dammen. Daar zijn onze burgers bij gebaat," aldus Alliot–Marie. „Mensen zijn bereid daarvoor veel meer te betalen dan regeringen wel denken."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer