Alarm over sterke stijging HIV–besmettingen Europa
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, slaat alarm over de sterke stijging van het aantal HIV–besmettingen in Europa. Vooral in sommige nieuwe EU–lidstaten als Estland en Letland en Oost–Europese buurlanden van de unie is de laatste jaren sprake van een sterkere stijging dan in Afrika.
Ook in Nederland en Portugal is volgens Europees commissaris Telicka (volksgezondheid) sprake van te hoge besmettingscijfers. Volgens een woensdag gepresenteerde raming van de Europese Commissie waren er eind vorig jaar in Nederland 19.000 personen met het HIV–virus besmet. Het HIV–virus kan leiden tot de dodelijke ziekte aids. Het aantal aids–doden in Nederland was vorig jaar volgens de commissie minder dan honderd. In totaal zijn in de EU en Oost–Europese buurlanden als Rusland ruim 2,3 miljoen personen besmet met HIV.
Telicka wijt de sterke stijging vooral aan het toenemend gebruik van vuile spuiten voor druginjecties en een zekere laksheid over HIV, omdat er steeds betere medicijnen komen om uitbraak van aidsverschijnselen te beteugelen. „Verder blijft het in Europa vooral een ziekte van de jaren tachtig", aldus de Tsjechische eurocommissaris. „Mensen denken soms dat de ziekte nauwelijks of niet meer bestaat."
Verder blijft er in veel landen, vooral in Oost–Europa een te groot stigma rusten op HIV en aids. Zowel medische autoriteiten als maatschappelijke organisaties ontkennen het probleem nog steeds. Telicka geeft als voorbeeld dat bepaalde groeperingen de verstrekking van schone spuiten tegehouden, omdat zij niet willen dat het bestaan van een drugsprobleem in hun land openlijk aandacht krijgt.
Telicka stelt voor om te komen tot een betere uitwisseling van gegevens en een betere telling en registratie van HIV–besmettingen. Verder dient er sneller wetgeving te komen om nieuwe medicijnen toe te laten en zou de EU ook meer moeten investeren in farmaceutisch onderzoek. De EU heeft de afgelopen jaren 1,2 miljard euro uitgetrokken voor de bestrijding van ziektes als HIV, malaria en tbc. Daarvan is eenderde besteed aan onderzoek en ontwikkeling van nieuwe medicijnen.