Remigratiewet blijft toch bestaan
De Remigratiewet blijft overeind. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zal een wetsvoorstel om deze regeling af te schaffen intrekken. Dat heeft de bewindsvrouw dinsdag in de Tweede Kamer bekendgemaakt. De reden is dat de afschaffing voor de overheid 40 miljoen euro per jaar duurder uitpakt dan handhaving van de wet.
De Remigratiewet maakt het voor oudere migranten en vluchtelingen mogelijk om onder bepaalde voorwaarden terug te keren naar hun land van herkomst. Ze krijgen daarbij eenmalig of structureel financiële steun. Bepaalde uitkeringen worden in het land van herkomst voortgezet, aangepast aan de leefomstandigheden die daar gelden.
De afschaffing was afgesproken in het hoofdlijnenakkoord. Verdonk benadrukte steeds dat het de verantwoordelijkheid van de migrant zelf is als die wil terugkeren. De minister houdt vast aan dat principe maar ziet ook dat rekening moet worden gehouden met de kosten, zei ze dinsdag.
Als de regeling was afgeschaft, zouden per jaar honderden migranten minder terugkeren. Zij zouden dan in Nederland afhankelijk blijven van een duurdere uitkering. Ook maken zij hier vaak extra kosten voor gezondheidszorg en huursubsidie. Als zij wel remigreren, bespaart de overheid per saldo, zo bleek uit diverse berekeningen.