Buitenland

„Dokters werken 24 uur achter elkaar”

De talloze hulpverleners in de Zuid-Russische stad Beslan richten zich enkele dagen na het gijzeldrama in eerste instantie op het behandelen van de gewonden en het begraven van de doden. „Dokters die meer dan 24 uur achter elkaar werken om de honderden gewonden te helpen. Matrassen doorweekt van het bloed, die niet meer schoongemaakt worden, maar vernietigd.” De Amerikaan David Womble, programmacoördinator van de hulporganisatie World Vision schetste maandag de situatie in en rond de ziekenhuizen van de Zuid-Russische stad.

ANP
7 September 2004 10:46Gewijzigd op 14 November 2020 01:36

Womble heeft zaterdag een aantal medische opvangcentra in Beslan bezocht. „De komende dagen is de hulp vooral gericht op het verzorgen van de gewonden. De mensen verkeren in een shock. De blikken op de gezichten zijn eerder leeg dan dat ze verdriet tonen. Het zal nog enkele dagen, misschien wel maanden of jaren duren voordat het trauma zichtbaar wordt of is verwerkt.”

Samen met andere hulporganisaties, de Verenigde Naties, plaatselijke artsen en de Russische autoriteiten heeft World Vision een inventarisatie gemaakt van de tekorten aan benodigd materiaal en medicijnen. „We hebben te maken met zo veel verschillende letsels, de gewonden hebben ernstige breuken, brandwonden, schotwonden en hersenletsels.”

In de overvolle ziekenhuizen is een groot tekort aan bloeddrukmeters, hart-longmachines, luiers, medicijnen en matrassen. Onder de ruim 400 mensen die zich in de ziekenhuizen bevinden, zijn zo’n 300 kinderen. Bijna honderd slachtoffers liggen in kritieke toestand in de ziekenhuizen.

Womble denkt dat het dodental de komende dagen nog oploopt. De gijzeling heeft naar schatting aan 350 mensen het leven gekost. „Het aantal mensen dat nog wordt vermist, is nog onbekend. Er liggen waarschijnlijk nog mensen onder het puin van het ingestorte dak van de gymzaal van de school.”

De psychische gevolgen voor de gemeenschap van Beslan zijn volgens de hulpverlener niet te bevatten. „De school was een van de grootste in Beslan, zo niet de grootste. Bijna elke inwoner van de stad is op een of andere manier betrokken bij deze tragische gebeurtenis. Het is voor niemand te bevatten.”

De Russische autoriteiten zijn al ingesprongen op de psychische hulpverlening. De Amerikaanse hulpverlener is tevreden over de inzet van de Russische autoriteiten. „De hulpverlening is ontzettend snel op gang gekomen. Vanuit het hele land komen hulpverleners naar Beslan. De beste psychologen uit Rusland zijn naar Beslan gestuurd voor slachtofferhulp.”

Volgens hem worden de mensen uit Beslan niet aan hun lot overgelaten. „Het is aan de slachtoffers zelf of ze behoefte hebben aan professionele hulp. Iedereen heeft zijn eigen manier van verwerken. Het is niet zo dat de psychologen zich opdringen.”

De hulporganisatie hoopt zelf bij te kunnen springen in de psychosociale hulp wanneer de aandacht voor de overlevenden van het drama verslapt. „Bij de meeste mensen komt het trauma over enkele maanden naar boven. Vooral kinderen en volwassenen die gegijzeld werden, kunnen geteisterd worden door flashbacks, hoofdpijn, nachtmerries en gedragsstoornissen.”

In Tsjetsjenië heeft World Vision al ervaringen met een dergelijk programma. „Wij werken in Tsjetsjenië ook al met zes ervaringsdeskundige psychologen die kinderen behandelen die getraumatiseerd zijn door de oorlog. Deze psychologen trainen onderwijzers en ouders in het herkennen van stresssymptomen bij kinderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer