Randstad verliest op groengekleurd Damrak
Uitzendconcern Randstad was dinsdag een van de weinige verliezers bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Beleggers waren niet tevreden over de resultaten van het bedrijf. Het algehele beurssentiment was wel positief. Elders in Europa gaven meer grote bedrijven een kijkje in de boeken. Ook hielden de financiële markten de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China scherp in de gaten.
De AEX-index in Amsterdam sloot 1,1 procent in de plus op 623,85 punten. De MidKap steeg 2 procent tot 972,86 punten. Parijs, Londen en Frankfurt kregen er tot 1 procent bij.
Randstad ging 0,7 procent lager de handel uit en eindigde daarmee onderaan in de AEX. De uitzender zag de omzet in het slotkwartaal van 2019 dalen. Ook in de eerste weken van het nieuwe jaar vielen de opbrengsten lager uit. Verfbedrijf AkzoNobel en supermarktconcern Ahold Delhaize, die woensdag met cijfers komen, volgden met minnen van 0,6 en 0,5 procent. Bedrijven als chipmachinemaker ASML, industriebedrijf Aalberts en tech-investeerder Prosus waren wel duidelijk in trek, met plussen tot 4,1 procent.
In de MidKap kampte beursintermediair Flow Traders (min 3,9 procent) met een adviesverlaging door UBS. Bij de kleinere bedrijven klom Alfen 5 procent. De laadpalenfabrikant gaat bij wijze van proef een samenwerking aan met softwarebedrijf Moixa om het laden van elektrische voertuigen in het Verenigd Koninkrijk te innoveren.
In Frankfurt won Deutsche Telekom bijna 4 procent. Een Amerikaanse rechter heeft groen licht geven voor de langverwachte fusie tussen dochterbedrijf T-Mobile US en branchegenoot Sprint. TUI dikte ruim 13 procent aan. De Duits-Britse reisorganisatie profiteerde van het wegvallen van zijn failliete branchegenoot Thomas Cook en verhoogde zijn winstverwachting.
Het Duitse maaltijdbestelbedrijf Delivery Hero, dat ook met cijfers kwam, won bijna 5 procent in Frankfurt. In Amsterdam profiteerde branchegenoot Just Eat Takeaway (plus 4,1 procent) van een adviesverhoging door JPMorgan.
De euro was 1,0914 dollar waard tegen 1,0912 een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent duurder op 50,06 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 54,12 dollar per vat.