"Burgers schoten als eerste op gijzelnemers Beslan"
Woedende burgers hebben mogelijk het vuur geopend op de ontvoerders in de school in het Zuid–Russische Beslan. Verscheidene Russische kranten meldden maandag dat burgers die rond de bezette school stonden, als eersten begonnen te schieten.
De onthullingen kwamen op de eerste dag van twee dagen nationale rouw voor de ruim 330 slachtoffers van de gijzeling in Noord–Ossetië. De autoriteiten hadden aan de terreurdaad een einde gemaakt door de school te laten bestormen.
De officiële versie luidt dat de terroristen explosieven lieten ontploffen of begonnen te schieten op vluchtende kinderen. Dat zou voor de Russische autoriteiten de aanleiding zijn geweest om in te grijpen.
Volgens correspondenten van de krant Izvestia waren er bij het begin van de ontknoping in Beslan weliswaar explosies te horen bij de school. Die waren echter voorafgegaan door intensieve schotenwisselingen met automatische wapens.
Volgens gesprekken van de krant met medewerkers van reddingsdiensten en omstanders waren het hoogstwaarschijnlijk burgers en leden van lokale burgermilities die begonnen te schieten. Zij maakten gebruik van het moment waarop reddingsdiensten toestemming hadden gekregen om lijken van het terrein van de school te halen. Een van de terroristen zou op dat moment ook naar buiten zijn gekomen. Pas daarna volgden de explosies en zagen Russische militairen zich gedwongen de bestorming te beginnen.
De lezing van Izvestia sluit uit dat de Russische veiligheidsdiensten de bestorming zelf begonnen. De achterdocht van westerse media die betogen dat de Russische autoriteiten opnieuw hebben gekozen voor een gewelddadige oplossing van een gijzelingsdrama, waar de krant Gazeta maandag over schreef, zou dan ongegrond zijn. De inwoners van Beslan willen dat een onafhankelijke commissie de zaak gaat uitzoeken.
Verder was het maandag nog steeds onduidelijk waar de nog honderden vermisten zijn. Verscheidene media meldden dat er zich naast de school nog een twee verdiepingen hoog woonblok bevond, dat tijdens de bestorming werd verwoest. Onder het puin bevinden zich waarschijnlijk de stoffelijke overschotten van de vermisten. Bij het complex vochten de gijzelnemers vrijdagnacht de laatste gevechten met Russische troepen uit. Eerder hadden de terroristen waarschijnlijk ruim tweehonderd gijzelaars naar het gebouw overgebracht.
Volgens het Openbaar Ministerie van Noord–Kaukasus waren de gijzelnemers in Beslan strijders van rebellenleider Basajev uit de opstandige deelrepubliek Tsjetsjenië. De rebellen zouden ook hebben meegedaan aan de bloedige inval in juni in het aangrenzende Ingoesjetië, waarbij tientallen doden vielen. Anonieme functionarissen van de inlichtingendienst FSB zeiden eerder al dat Basajev het brein achter de gijzeling was.
De 26 NAVO–lidstaten en Rusland komen dinsdag bijeen in een extra vergadering naar aanleiding van de bloedige afloop van het gijzeldrama in Beslan. De speciale NAVO–Rusland Raad werd twee jaar geleden onder meer ingesteld om de strijd tegen het terrorisme gezamenlijk aan te pakken.
Als gevolg van het drama in Beslan hebben de Russische autoriteiten alle staatsscholen opgedragen de veiligheid aan te scherpen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat docenten en leerlingen informatie verstrekken over hoe te handelen tijdens een terreuraanval.
Niet alleen in Rusland, ook elders is gerouwd om de slachtoffers van Beslan. In Polen namen schoolkinderen op initiatief van de regering een minuut stilte in acht uit protest tegen het terrorisme. Ook medewerkers van de Raad van Europa in Straatsburg stonden stil bij de doden.