VS ambitieus in verdediging tegen Iran
De plannen van de regering Bush om de antiraketdefensie uit te breiden zouden de VS in een ongemakkelijk bondgenootschap kunnen brengen met landen als Irak, Afghanistan en enkele staten van de voormalige Sowjet–Unie. Dit zeggen functionarissen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van het nieuwe defensieplan dat voornamelijk gericht is tegen Iran.
De Amerikaanse regering verwacht dat Teheran binnen vijf jaar, en mogelijk al in 2005, over een kernwapen en een ballistisch arsenaal zal beschikken. Wetenschappers vrezen dat als Iran die wapens inzet, de Amerikaanse schepen in de regio niet in staat zijn om terug te slaan. Daarom zouden de VS militaire bases rond Iran moeten inrichten waarop de antiraketinstallaties kunnen worden opgesteld. Dit betekent dat de VS militaire partnerschappen zou moeten aangaan met de buurlanden van Iran, zoals Afghanistan, Irak en ex–Sowjetrepublieken zoals Turkmenistan.
Een anonieme functionaris bij het Pentagon bevestigde onlangs dat er al gesprekken met deze landen worden gevoerd voor het opstellen van permanente militaire bases van de VS. De antiraketdefensie heeft dit jaar de prioriteit van de Amerikaanse regering en gaat gepaard met een verviervoudiging van het budget tot ruim een half miljard dollar in oktober, meldden bronnen in het Congres.
De spectaculaire groei van het defensieproject roept kritiek op van verscheidene Democratische leden van het Congres. Volgens senator Jack Reed zouden de VS geneigd zijn om twijfelachtige bondgenootschappen te sluiten en te veel geld in de raketafweer te stoppen omwille van de Iraanse dreiging. Reed is lid van de senaatscommissie die gaat over ’komende dreigingen en de capaciteiten die af te weren’. De Democraat vreest ook dat de regering nieuwe voorwaarden schept om de Amerikaanse troepen in de regio te laten blijven.
Het Pentagon weigert commentaar te geven, maar een ambtenaar van het ministerie van Defensie benadrukte recent het belang van een antiraketdefensie die de vijandelijke projectielen in een vroeg stadium neerhaalt. Reed is echter van mening dat het Pentagon onvoldoende openheid van zaken heeft gegeven over de dure plannen met de antirakettechnologie.