Medische vluchten vanuit Jemen hervat
Ernstig zieke kinderen zijn maandag geëvacueerd uit de Jemenitische hoofdstad Sanaa. Daar kon na lange onderhandelingen een medische luchtbrug worden ingesteld. „We hopen en verwachten dat dit de eerste van vele vluchten is”, zegt VN-coördinator Lise Grande.
Een jarenlange burgeroorlog heeft in Jemen geleid tot een humanitaire crisis. Na tussenkomst van de Verenigde Naties kon een overeenkomst worden bereikt tussen de Houthi’s die Sanaa controleren en de militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië om mensen die ernstig ziek zijn te evacueren.
WHO-gezant Altaf Musani zegt dat zestien mensen zijn vertrokken op de eerste vlucht naar Amman in Jordanië. Over die vlucht zou achttien maanden zijn onderhandeld. „De meeste patiënten zijn vrouwen en kinderen met aandoeningen als agressieve vormen van kanker en hersentumoren, of die orgaantransplantaties of plastische chirurgie nodig hebben”, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie.
Op het vliegveld in Sanaa verzamelden zich zeven jonge patiënten en familieleden. Het ging onder meer om de jonge Abdullah Abed, die een vorm van nierfalen heeft. „We zijn dolblij”, zegt de vader van de jongen. „Vandaag is het begin van een luchtbrug waar we al twee jaar op wachten.”
De Houthi-opstandelingen klaagden zondag dat de huidige luchtbrug niet ver genoeg gaat. „De WHO zegt dat het met een klein VN-vliegtuig per vlucht maar zeven patiënten en hun begeleiders zal vervoeren”, aldus een verklaring. „In totaal hebben zich ongeveer 32.000 mensen met ernstige aandoeningen aangemeld voor medische evacuaties.”