Parijs hoopvol over ontvoerden
De ruim twee weken geleden in Irak ontvoerde Franse journalisten verkeren waarschijnlijk in goede gezondheid. Een goede afloop is mogelijk. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Michel Barnier, zondag in Parijs gezegd.
De goede afloop wordt sinds donderdag verwacht, maar van de twee journalisten, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, is niets meer vernomen. Donderdag werd gemeld dat de twee niet langer in handen zijn van de personen die hen ontvoerden en dreigden te doden. Die noemen zich het Islamitisch Leger in Irak.
De journalisten zouden zijn overgedragen aan een mildere beweging. Zij zouden in goede gezondheid verkeren en hun terugkeer naar Frankrijk zou ophanden zijn.
Barnier was in het Midden-Oosten om te ijveren voor hun vrijlating, maar hij keerde zaterdagavond naar de Franse hoofdstad terug. Waarnemers vrezen dat dit erop wijst dat de vrijlating op zich laat wachten.
Een extremistische soennitische voorman, sjeik Mahdi al- Sumaydai, heeft zondag beklemtoond dat de hevige Amerikaanse aanvallen in en rond Latifiya, even ten zuiden van Bagdad, de vrijlating van de Fransen verhinderen. In deze streek zijn de twee journalisten verdwenen.
De Amerikanen zijn er samen met Iraakse militairen in actie gekomen en hebben zeker 500 mensen opgepakt en een groot aantal wapens in beslag genomen. Daarbij zijn volgens een Iraakse zegsman in Mahmoudiya geen sporen gevonden van buitenlandse slachtoffers van ontvoerders.
Mahdi al-Sumaydai is wel voorstander van de vrijlating van de Fransen. Hij heeft dit zondag met een gezaghebbende opinie, een fatwa, naar voren gebracht. De groep moet de twee Fransen onmiddellijk en ongedeerd vrijlaten uit waardering voor de houding van Frankrijk inzake Irak, aldus de fatwa. De sjeik is een bekende van extremistische islamitische groepjes en geldt als aanhanger van een van de meest fundamentalistische stromingen, het salafisme.
De strijdgroep Brigade van de Zwarte Vlaggen, onderdeel van wat zich het Islamitisch Leger in Irak noemt, heeft om een opinie van geestelijken over ontvoeringen gevraagd. De Arabischtalige nieuwszender Al-Arabiya liet zondag een gemaskerde man zien die zei tot de groep te behoren. Hij riep het comité van schriftgeleerden ertoe op een fatwa te formuleren over „dergelijke acties.” Hij doelde op het ontvoeren van buitenlanders. De man zei dat de groepen strijders zich naar het oordeel van de geestelijken zullen schikken.
Een transportbedrijf in Koeweit heeft zondag opgeroepen tot de vrijlating van een Turkse werknemer die in Irak is ontvoerd en met de dood wordt bedreigd. De firma Saqr al-Kuwait Transport heeft daarbij laten weten geen opdrachten in Irak meer uit te voeren. De Iraakse politie heeft zaterdag in het noorden van Irak het lichaam gevonden van een Egyptenaar die op 27 augustus werd ontvoerd.
Afgelopen week stuurde een Iraakse verzetsgroep, de Tawid en Jihad, videobeelden van de moord op drie Turkse gijzelaars naar het televisiestation Al-Jazeera. Onlangs werden ook een Italiaanse journalist en twaalf Nepalese arbeiders vermoord. Daarentegen kwamen zeven vrachtwagenchauffeurs uit India, Kenia en Egypte vrij nadat hun Koeweitse werkgever 500.000 dollar losgeld had betaald.
Bij een zelfmoordaanslag met een autobom voor de Iraakse politieacademie in de Noord-Iraakse stad Kirkuk zijn zaterdag zeker 20 mensen om het leven gekomen en zijn 36 anderen gewond geraakt, aldus de autoriteiten. Honderden agenten in opleiding en burgers verlieten juist aan het eind van de werkdag het gebouw toen de dader met zijn auto op de menigte inreed en de bom tot ontploffing bracht, zei een politiewoordvoerder.
Bij een aanval met mortiergranaten op een politiepatrouille ten zuiden van Bagdad kwamen eveneens zaterdag drie Iraakse politieagenten om. Een niet nader genoemd aantal mensen raakte gewond, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De aanval werd gepleegd op de weg tussen de steden Mahmoudiya en Latifiya.