MKB stemt nog niet in met WAO-plan
Werkgeversorganisatie MKB-Nederland heeft vrijdag als enige nog niet ingestemd met een belangrijk deel van het WAO-plan. De organisatie voor middelgrote en kleine bedrijven is niet akkoord met de uitleg die wordt gegeven aan een passage over het loon in het tweede jaar dat een werknemer ziek is.
Dat bleek vrijdag tijdens overleg in de Stichting van de Arbeid, zo melden betrokkenen. MKB-Nederland heeft nog een week de tijd om zich alsnog aan te sluiten. Volgende week vrijdag staat de ondertekening gepland.
De onderhandelaars raakten het deze week oneens over de uitleg. FNV-voorzitter L. de Waal verklaarde maandag dat CAO’s mogelijk moeten zijn waarbij zieke werknemers die toch enkele dagen werken, meer dan 70 procent van hun loon krijgen. De FNV wilde die uitleg in een voetnoot vrijdag laten vastleggen.
MKB-Nederland is daar fel tegen. Volgens de instantie moet het ziektegeld op 70 procent blijven, ook als zieke werknemers een of meerdere dagen per week gaan werken. MKB-voorzitter H. de Boer: „De uitleg van de FNV is tegengesteld aan de tekst. Dat betekent dat ik terug moet naar de brancheorganisaties die bij MKB zijn aangesloten. Als die zeggen: we redden het wel in de CAO-onderhandelingen, kan ik vrijdag alsnog tekenen.”
De andere werkgeversorganisatie, VNO-NCW, meent dat MKB-Nederland hiermee het unanieme SER-advies in gevaar brengt. VNO-NCW heeft gezegd te kunnen leven met de voetnoot van de FNV, zonder het daarmee eens te zijn. „We zijn het eens dat we het oneens zijn. Dat gebeurt vaker. Zo kunnen we toch tekenen”, aldus een woordvoerder van VNO-NCW.
CNV-voorzitter D. Terpstra noemt de opstelling van MKB-Nederland zeer riskant en absoluut onverantwoord: „Ik zou het buitengewoon betreuren als ze volgende week niet de pen ter hand nemen om bij het kruisje hun handtekening te zetten.”
Het WAO-plan van de werknemers- en werkgeversorganisaties in de Sociaal-Economische Raad (SER) betekent dat veel minder mensen die arbeidsongeschikt raken een WAO-uitkering krijgen. Wie er wel in komt, ontvangt wel meer geld.