Kritische journalisten bereikten Beslan niet
De vooraanstaande Russische journalisten Andrei Babitsky en Anna Politkovskaja, die bekend staan om hun kritische berichtgeving over het optreden van Russische militairen in Tsjetsjenië, zijn er volgens collega’s onder verdachte omstandigheden geen van beiden in geslaagd naar Noord-Ossetië te reizen, waar vermoedelijk Tsjetsjeense rebellen meer dan 1000 kinderen en ouders gijzelden in een school.
Babitsky, correspondent van de Amerikaanse zender Radio Liberty, werd donderdag bij het inchecken voor een vlucht naar Zuid-Rusland op de luchthaven van Moskou tegengehouden omdat hij explosieven bij zich zou hebben. Toen in zijn bagage niets werd gevonden, mocht Babitsky gaan, maar toen begonnen twee mannen ruzie met hem te maken, waarna alledrie door de politie werden opgepakt, aldus Vladimir Baboerin, een redacteur van het Moskouse kantoor van de zender. De politierechter veroordeelde hem vrijdag tot vijf dagen cel en dienstverlening, ofschoon de twee andere mannen zichzelf bekendmaakten als bewakingspersoneel van het vliegveld en verklaarden dat zij Babitsky in opdracht van de politie hadden geprovoceerd, zei Baboerin.
Babitsky kreeg het lang geleden al met het Kremlin aan de stok over zijn berichtgeving over de oorlog aan de kant van de rebellen. De federale autoriteiten arresteerden hem in het begin van 2000. Hij was vervolgens enkele weken zoek nadat hij volgens de autoriteiten was overgedragen aan Tsjetsjeense rebellen, die volgens Babitsky zelf banden hadden met de Russische veiligheidsdiensten.
Politkovskaja, die over Tsjetsjenië bericht voor de krant Novaja Gazeta, werd op weg naar Beslan getroffen door een acute voedselvergiftiging. Zij was in het vliegtuig naar Rostov flauwgevallen en werd na aankomst met een veel te lage bloeddruk in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis, aldus Sergej Sokolov, adjunct-hoofdredacteur van de Novaja Gazeta. Zij is inmiddels overgebracht naar een kliniek in Moskou, waar zij aan de beterende hand is. Sokolov noemde de plotselinge ziekte van Politkovskaja verdacht, omdat zij die dag niets gegeten had en aan boord alleen thee had gedronken. Politkovskaja onderhandelde in het verleden met Tsjetsjeense rebellen die in 2002 een gijzelingsactie uitvoerden in een schouwburg in Moskou.