‘Overheid doet te weinig voor oplossen woningcrisis’
Een dwingende hand vanuit Den Haag is broodnodig om de huidige woningnood het hoofd te bieden. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is nu heel terughoudend terwijl het systeem niet functioneert, vindt voorzitter Onno Hoes van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).
Den Haag moet volgens Hoes projectontwikkelaars en gemeenten een duidelijke opdracht geven om goedkoper te bouwen, in de prijsklasse rond 260.000 euro. Momenteel kost een gemiddelde nieuwbouwwoning 388.000 euro. Goedkoper betekent volgens Hoes, meer appartementen in plaats van eengezinswoningen en nieuwbouw buiten de binnenstad. Al met al moeten er 300.000 extra woningen op de markt komen om de krapte te verhelpen, aldus de voorzitter.
De huizenmarkt zit volgens Hoes nu „helemaal vast”. Nieuwbouw is peperduur, er is steeds minder keuze uit bestaande woningen en woningprijzen lopen sinds het vierde kwartaal weer snel op. Makelaars zien ook steeds meer daklozen met een fatsoenlijk inkomen die door bijvoorbeeld een scheiding letterlijk op straat komen te staan, omdat ze geen betaalbare woning kunnen vinden, zegt Hoes.
Welke instrumenten de politiek precies moet inzetten om de woningnood te bestrijden, wil de NVM niet voorschrijven. „Dat is niet aan ons. Den Haag moet zelf de baas spelen,” aldus Hoes. Het verstrekken van voordelige leningen aan starters zal in elk geval niet voldoende zijn, vindt hij. „Meer betaalbare nieuwbouw is de enige echte oplossing”.
Goedkopere nieuwbouw betekent volgens Hoes ook dat er minder aan te verdienen valt. Dat geldt in eerste instantie voor projectontwikkelaars. „Ik zie een soort sociaal beleid voor me. Daar verdien je per definitie niets aan. De maatschappelijke plicht gaat dan voor.” Bij nieuwbouw, die klaar is maar niet gekocht wordt, moeten projectontwikkelaars volgens de NVM of in prijs zakken of accepteren dat het lang duurt voordat er een koper is.