Buitenland

Rebellen in Darfur weigeren te ontwapenen

De rebellengroeperingen in de Sudanese provincie Darfur weigeren de wapens neer te leggen en eisen een internationaal onderzoek naar wreedheden die het regeringsleger zou hebben begaan in Darfur.

Buitenlandredactie
3 September 2004 08:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:35

Dat meldde een afgevaardigde van rebellenbeweging SLM donderdag tijdens het door de Afrikaanse Unie geleide vredesoverleg in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Khartoem had eerder de ontwapening van de rebellen geëist, in ruil voor de ontmanteling van de Arabische Janjaweed-militie, die al maanden de etnisch Afrikaanse bevolking in Darfur terroriseert. De rebellen vinden dat Khartoem eerst moet erkennen dat het met de Janjaweed onder één hoedje speelt.

De Verenigde Naties hadden de Sudanese regering dertig dagen de tijd gegeven om de Janjaweed te ontwapenen. Dat ultimatum liep woensdag af. VN-gezant Jan Pronk verklaarde donderdag voor de Veiligheidsraad dat Khartoem vooruitgang heeft geboekt, maar dat nog altijd aanvallen op burgers plaatsvinden.

Op een zitting van de VN-Veiligheidsraad donderdag herhaalde Pronk grotendeels de conclusies uit het eerder uitgekomen rapport over Darfur van secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan. Hij zei dat de internationale troepenmacht in Sudan actief zou moeten toezien op de in april gesloten wapenstilstand in Darfur, ook in de vluchtelingenkampen. Daarnaast zou de troepenmacht moeten optreden als bemiddelaar tussen de strijdende partijen.

Volgens Pronk is de veiligheid in de gebieden waar veel vluchtelingen leven verbeterd. Ook prees hij de opschorting van militaire operaties, de inzet van extra politie in Darfur en de bereidheid van Khartoem tot vredesoverleg met de rebellen. Toch is de Sudanese regering er niet in geslaagd tegemoet te komen aan de belangrijkste eis van de VN: de ontwapening van de Janjaweed. Volgens Pronk worden de mensenrechten nog altijd geschonden en gaan de schuldigen vrijuit.

De Sudanese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Elfatih Mohamed Erwa, zei woensdag dat zijn regering geen bezwaar heeft tegen uitbreiding van de internationale troepenmacht in Darfur om het toezicht op de naleving van het bestand te verbeteren. De regering zal echter nooit toestaan dat een internationale troepenmacht tot taak krijgt milities te ontwapenen. Dat zou enkel leiden tot verdere escalatie van het conflict, aldus Erwa.

De Amerikaanse VN-ambassadeur John Danforth zei in reactie op het rapport van Annan dat het erom gaat dat er zo snel mogelijk buitenstaanders Darfur binnenkomen. „Noem ze dan maar waarnemers”, zei hij. Op 30 juli gaf de Veiligheidsraad Sudan op straffe van sancties dertig dagen de tijd om de milities, de Janjaweed, aan te pakken en hulpverlening aan de bevolking mogelijk te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer