Buitenland

Al-Sadr roept op tot wapenstilstand

De opstandige sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr heeft zijn militie opgeroepen overal in Irak de wapens neer te leggen. Volgens naaste medewerkers van Al-Sadr die maandag met Arabische media spraken, wil „de beweging” deel gaan uitmaken van het politieke proces. Voor dat doel zal op korte termijn een politiek programma worden gepresenteerd.

Buitenlandredactie
31 August 2004 08:33Gewijzigd op 14 November 2020 01:34

De oproep van Al-Sadr, die overigens maandag niet door hem persoonlijk werd gedaan, wijst op een mogelijke verdere verbetering van de veiligheidssituatie in de sjiitische regio’s in Irak. Kortgeleden eindigde een drie weken durende opstand van Al-Sadr in de voor sjiieten heilige steden Najaf en Kufa waarbij honderden doden vielen.

De tijdelijke Iraakse regering en vertegenwoordigers van de buitenlandse coalitietroepen overleggen al dagen met medewerkers van Al-Sadr om de opstand van de opstandige sjiiet te stoppen. In Najaf en Kufa lijkt de rust teruggekeerd, maar in onder meer de uitgestrekte sjiitische buitenwijken van Bagdad (Sadr City) is er nog altijd sprake van een zeer gespannen situatie.

In de nacht van zondag op maandag kwamen 17 Irakezen om en raakten 96 mensen gewond bij gevechten in Sadr City tussen het Mahdi-Leger van Al-Sadr en het Amerikaanse leger, aldus de Arabische zender Al-Jazeera. Onderhandelingen over een vredesregeling liepen tot dusver op niets uit, onder meer omdat de militie zich niet wil ontwapenen.

De woordvoerders van Al-Sadr onderstreepten maandag nog eens dat de Mahdi-militie de wapens niet zal inleveren. „De wapens zullen wel alleen nog voor de zelfverdediging worden ingezet”, zei sjeik Ali Smeisim, een belangrijk adviseur van de geestelijke. De regering van Irak heeft Al-Sadr al eerder uitgenodigd om zich voortaan alleen nog politiek te roeren, maar Al-Sadr liet zich daarover niet echt helder uit.

Ook als Al-Sadrs militie blijft bestaan en alleen de strijd staakt, is dat een grote opsteker voor de Iraakse premier Allawi, wiens geloofwaardigheid afhing van de vraag of hij Al-Sadr en diens strijders onder controle zou krijgen. Bovendien zou Al-Sadr impliciet akkoord gaan met het door de Amerikanen gesteunde politieke proces, dat in januari tot verkiezingen moet leiden.

De plaatsvervangend premier van Irak, Barham Salih, was maandag in buurland Iran. Dat land wordt ervan beschuldigd de sjiitische moslimbroeders van Al-Sadr te steunen. In een poging de relatie tussen beide landen te verbeteren heeft Salif voorgesteld een grote regionale conferentie te houden waarbij ook leden van de VN-Veiligheidsraad, de G-8 en de Arabische Liga aanwezig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer