België wil proef met zelfrijdende trein
De Belgische spoornetbeheerder Infrabel wil 8 miljoen euro vrijmaken voor een proef met zelfrijdende treinen. Dat blijkt uit het ondernemingsplan dat onlangs is goedgekeurd, schrijft de Belgische krant De Tijd. „We zullen de mogelijkheid analyseren om partners een proeflijn ter beschikking te stellen zodat ze autonome voertuigen op asfalt of andere vormen van mobiliteit kunnen testen”, staat in het document.
De zelfrijdende treinen moeten de capaciteit, stiptheid en robuustheid van het spoornet verbeteren. Dankzij het systeem kunnen er meer treinen door de verzadigde Brusselse noord-zuidverbinding rijden. Maar we moeten de zelfrijdende trein de komende jaren niet meteen op het Belgische spoor verwachten. Infrabel legt de verantwoordelijkheid voor het proefproject bij spoorwegmaatschappij NMBS. „Infrabel verleent zijn medewerking, maar is afhankelijk van de beslissingen van het spoorwegbedrijf”, aldus een woordvoerder.
In Nederland is al een paar keer getest met zelfrijdende treinen. Tussen Groningen en Zuidhorn heeft een aangepaste passagierstrein twee keer een week lang heen en weer gereden in de nachtelijke uren, zonder passagiers aan boord. Op de Betuweroute reed een locomotief, zonder goederenwagons erachter, een week lang overdag heen en weer. Er zijn nog geen nieuwe proeven gepland. „De techniek heeft zich bewezen, het werkt. Nu moeten we kijken hoe we het kunnen toepassen”, zegt een woordvoerder van de Nederlandse spoorbeheerder ProRail.
De NS wil nog voor het einde van het jaar een nieuwe test doen met een zelfrijdende trein. Tussen Lelystad en Zwolle moet een nacht lang een lege passagierstrein gaan rijden. In de cabine van de Sprinter zit wel een machinist, maar die grijpt alleen bij noodsituaties in. De NS wil onderweg allerlei situaties simuleren. De trein wordt virtueel geconfronteerd met andere treinen die met verschillende snelheden naar andere bestemmingen rijden. Ook krijgt de trein misschien te maken met overwegstoringen of vertragingen die moeten worden ingelopen. De precieze datum van die test is nog niet bekend.