Binnenland

Politie eist sluiten site over ’stillen’

Het Nederlands Politie Instituut (NPI) heeft van UPC geëist dat het bedrijf een website verwijdert waarop foto’s van en informatie over politiemensen in burger staan. De site is donderdag in de loop van de middag onbereikbaar geworden.

ANP
14 March 2002 17:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

Een woordvoerster van UPC vermoedt dat de maker de site na alle aandacht zelf heeft opgeheven. „Wij hebben dat nog niet gedaan, omdat we nog geen contact met die persoon hebben gehad. Het lijkt erop dat de maker zelf besloten heeft om de site weg te halen.”

Op het omstreden internetadres staan foto’s van politiemensen in burger die worden ingezet bij onder meer voetbalwedstrijden en het beveiligen van leden van het Koninklijk Huis. Volgens C. den Bakker van het NPI zijn de publicaties van de foto’s formeel een inbreuk op het portretrecht. Ook kunnen de beelden en de informatie het werk van deze politiemensen moeilijker maken en hun veiligheid aantasten.

Bezoekers van de inmiddels verdwenen site hadden de mogelijkheid om op trefwoord te zoeken welke politiemensen bij welke gebeurtenissen werden ingezet. Voetbalsupporters konden kijken welke ’stillen’ er bij hun wedstrijden aanwezig zijn.

De site selecteerde bijvoorbeeld bij het trefwoord ’Feyenoord’ tien foto’s. Op een van de beelden arresteert een groepje politiemensen in burger een Ajax-supporter voor de wedstrijd Ajax-Feyenoord. De site bood ook de mogelijkheid dat mensen foto’s van ’stillen’ kunnen toevoegen aan het bestand.

Het was overigens niet de enige site op dit gebied. Lieden uit de extreemrechtse hoek hebben een soortgelijk initiatief ontplooid. Op een site bij een Amerikaanse provider staan foto’s van vermeende ’stillen’.

De getoonde opnames op deze site zijn gemaakt tijdens de laatste demonstratie in Rotterdam van de extreemrechtse Nederlandse Volksunie (NVU). Op de foto’s staan echter niet alleen medewerkers in burger van de inlichtingendiensten en politie, maar ook journalisten.

Rechtsextremisten fotograferen al jarenlang vermeende tegenstanders bij betogingen en andere bijeenkomsten. De foto’s werden in speciale brochures in extreemrechtse kringen verspreid. De Duitse inlichtingendienst verdacht de Groningse neonazi Homan ervan betrokken te zijn bij dergelijke uitgaven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer