‘Ik zou niet kunnen slapen als ik Slob was’
„Als ik de minister was, zou ik niet meer kunnen slapen van de gevolgen van het lerarentekort”, zegt de Haagse docente Inge Mollema. Ze is een van de deelnemers aan het lerarenprotest aan het Lange Voorhout in Den Haag. Ook daar begint de actie op gang te komen.
De leraren zijn voor de Kloosterkerk bijeengekomen om hun stem te laten horen voor meer salaris en aanpak van de werkdruk en het lerarentekort. Het staat er vol.
Mollema zit al dertig jaar in het onderwijs en geeft les aan het Maris College in Kijkduin. Ze vreest dat klassen nog groter worden door het tekort en vindt dat vooral de aanvangssalarissen omhoog moeten. „De 460 miljoen van Slob is een zoethoudertje, er moet structureel geld bij”, stelt ze.
„Rutte en Slob ten spijt, we zijn wel topprioriteit”, meldt een spandoek. Op een ander protestbord staat met een bewuste spelfout: „Soms begint verandering bij jouwzelf.” Werkdruk blijft een belangrijk probleem voor werknemers in het onderwijs. „Ik had geen tijd om een goede tekst te bedenken”, heeft een leraar met zwarte viltstift op een stuk karton geschreven
Ook een docent van Leraren in Actie die de menigte toespreekt, zegt dat de minister met structurele oplossingen moet komen. „Anders komen wij terug. Wij kunnen het ons niet permitteren het hierbij te laten.” Hij zegt trots te zijn op mensen uit het voortgezet onderwijs die „achter mensen uit het basisonderwijs staan”. In het basisonderwijs wordt veel geklaagd over het feit dat de lonen daar lager liggen dan die van collega’s die lesgeven op middelbare scholen.
„Op je 35e zit je aan de top van je salaris”, zegt basisschoollerares Marleen Geuzendam van de Rudolf Steinerschool in Haarlem. „Dat is heel demotiverend. Daarom stappen mensen over naar het voortgezet onderwijs, daar kunnen ze meer verdienen.”