Buitenland

Sharbat met de groene ogen

Een Afghaans weesmeisje dat met priemende groene ogen in januari 1985 op de voorkant van het Amerikaanse tijdschrift National Geographic stond, is teruggevonden.

Buitenlandredactie
14 March 2002 15:53Gewijzigd op 13 November 2020 23:28

De fotograaf van destijds, Steve McCurry, keerde in januari terug naar Afghanistan om de vrouw te vinden die nu Sharbat Gula blijkt te heten. Hij heeft haar kunnen traceren in de buurt van Jalalabad.

In 1984 fotografeerde McCurry het meisje in een vluchtelingenkamp aan de Pakistaanse grens. Ze had bij een Russisch bombardement haar ouders verloren en was toen ongeveer twaalf jaar oud.

De fotograaf heeft in de afgelopen jaren talloze vragen gekregen hoe het met het meisje is afgelopen. McCurry wist haar naam echter niet. Hij bezocht Afghanistan sinds 1984 tien keer, maar slaagde er niet in een spoor van haar te vinden. Hij stuitte wel op een vrouw die voorwendde het meisje te zijn geweest, maar haar blauwe ogen verraadden haar.

Begin dit jaar ontmoette McCurry in Pakistan een man die zei naast haar familie te hebben gewoond. Hij kreeg geld en zei haar naar de fotograaf in Pakistan te brengen. De man keerde zoals beloofd met een vrouw terug die haar kon zijn.

Fototechnische hoogstandjes van National Geographic en van de FBI zijn eraan te pas gekomen om te bevestigen dat Sharbat Gula dezelfde is als het meisje op de foto uit december 1984. De deskundigen en de fotograaf zelf zijn ervan overtuigd.

De vrouw heeft volgens McCurry zichtbaar geen gelukkig leven gehad. Ze heeft drie dochters voor wie ze dankzij onderwijs op een betere toekomst hoopt. National Geographic en McCurry zullen daarbij helpen. Het tijdschrift heeft een fonds gesticht dat haar naam draagt en onderwijs aan Afghaanse meisjes moet helpen financieren.

Gula wist al die tijd niets af van de belangstelling die ze via het tijdschrift heeft gekregen. Met toestemming van haar echtgenoot en familie mocht ze dit jaar de sluier van haar gezicht nemen voor een nieuwe foto, de tweede die van haar is gemaakt. Die sluier beschouwt de gelovige Gula als iets moois in haar leven.

De Taliban brachten in haar herinneringen vrede en veiligheid na de dood en verwoesting van de Russen en verschillende moedjahediengroepen. Ze is bitter over de Amerikaanse bombardementen, maar ze wil graag een keer Amerika bezoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer