Rusland wil OVSE hervormen
Rusland wil hervormingen doorvoeren in de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om de organisatie „echt effectief” te maken en te laten functioneren „in het belang van alle lidstaten.” Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag gezegd, aldus Russische nieuwsmedia.
Volgens het Russische persbureau Interfax heeft Lavrov de Russische president Vladimir Poetin meegedeeld dat hij de hervormingsvoorstellen gaat voorleggen op de topontmoeting met de Franse president Jacques Chirac en de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder in de Zuid-Russische badplaats Sotsji op 30 en 31 augustus. De minister zei dat Frankrijk en Duitsland de bereidheid hebben getoond over het onderwerp te spreken nadat Rusland en acht andere ex-Sovjetrepublieken vorige maand collectief kritiek hadden geuit op de gang van zaken bij de OVSE.
Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland, Armenië, Moldavië, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan beschuldigden de OVSE in juli van het hanteren van een dubbele standaard in de benadering van lidstaten. Volgens de landen wordt in sommige veel meer geld uitgegeven aan het promoten van de mensenrechten en democratische instituten dan in andere. Een voorbeeld daarvan zou de overdreven aandacht van de OVSE voor de Balkanlanden zijn, terwijl voor de bedreigde Russische minderheid in de Baltische staten nauwelijks iets gedaan wordt.
Veel van de ex-Sovjetrepublieken leven op gespannen voet met de OVSE. Zo heeft de OVSE Rusland gewaarschuwd dat de presidentsverkiezingen van maart niet voldeden aan de democratische normen en heeft de Russische regering waarnemers van de OVSE weer bekritiseerd over hun werk in de separatistische Georgische regio Zuid-Ossetië. In Wit-Rusland staat het werk van de OVSE op een laag pitje, na een botsing tussen de organisatie en de autoritaire Wit-Russische regering. Ook op de politieke gang van zaken in de Centraal-Aziatische staten en in Oekraïne heeft de OVSE meermalen kritiek geuit.
Nederland heeft als voorzitter van de Europese Unie in juli verklaard dat de EU bereid is de kwesties die Rusland en zijn acht volgelingen hebben opgeworpen te onderzoeken, maar uitte ook zijn bezorgdheid over bepaalde elementen in de verklaring van de landen.