Buitenland

Debat in Israël over Geneefse Conventie

De Israëlische procureur-generaal Meni Mazuz dringt er bij de regering van premier Ariël Sharon op aan de Vierde Geneefse Conventie te aanvaarden. Zijn kantoor heeft dat dinsdag laten weten.

AP
25 August 2004 08:20Gewijzigd op 14 November 2020 01:33

De uit 1949 daterende conventie regelt de verantwoordelijkheden van een bezettende mogendheid ten aanzien van de lokale bevolking. Het ministerie van Defensie op zijn beurt pleit voor maatregelen ter verbetering van de behandeling van Palestijnen bij controleposten.

De aanbevelingen duiden erop dat de internationale kritiek op het Israëlische beleid weerslag vindt in de regering van Sharon. Met name de veroordeling van het Internationaal Gerechtshof van de bouw van een veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever en de kritiek op het Israëlische beleid in de Palestijnse gebieden in het algemeen lijken hun uitwerking niet te hebben gemist.

Mazuz benoemde kort na de uitspraak een team van juridische deskundigen dat onderzoek moest doen naar de veroordeling van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en de eventuele gevolgen ervan. Hij waarschuwt nu in zijn rapport voor internationale sancties als Israël de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof blijft negeren.

De Vierde Geneefse Conventie is bedoeld om bewoners van bezet gebied te vrijwaren van marteling, vernedering en onnodig schadelijke maatregelen, en toegang te garanderen tot onderwijs, gezondheidszorg en andere dienstverlening. De conventie verbiedt een bezettende mogendheid „delen van de eigen burgerbevolking over te brengen naar het bezette gebied”, een clausule die vergaande implicaties kan hebben voor het Israëlische beleid in de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever.

Sinds Israël beide gebieden in de Zesdaagse Oorlog van 1967 veroverde, weigert het de conventie te aanvaarden. Het voert daarbij aan dat de Jordaanse en Egyptische controle over de Westoever en de Gazastrook nooit internationaal is erkend. Onderhandelingen met de Palestijnen moeten volgens Israël uitsluitsel geven over de zeggenschapskwestie.

De Palestijnen stellen dat de bouw van de muur in strijd is met het internationaal recht, omdat Palestijnen worden afgesloten van landbouwgrond, banen, onderwijs en ziekenzorg. Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de loop van de muur inmiddels ook bekritiseerd en zegt dat die moet worden gewijzigd. De ontwerpers van de muur maakten maandag bekend dat het traject op verscheidene punten wordt aangepast, zodat de afscheiding dichter komt bij de zogeheten Groene Lijn uit 1967.

Het rapport van het ministerie van Defensie beveelt vergaande hervormingen aan ten aanzien van de controleposten. In het rapport wordt gesproken van grove tekortkomingen op het punt van leiding geven, ethiek, opleiding en discipline. Er wordt geadviseerd camera’s te installeren om het optreden van militaire ordehandhavers bij de posten beter te controleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer