Historische VN-resolutie noemt Palestijnse staat
Voor het eerst in de geschiedenis heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen die melding maakt van een Palestijnse staat.
De resolutie vloeide voort uit een initiatief van de Amerikaanse ambassadeur in de Veiligheidsraad, die alle leden van de Veiligheidsraad behalve Syrië achter zijn tekst wist te verenigen. Het is voor het eerst dat de VS een Veiligheidsraadsresolutie steunen die zich positief uitlaat over een Palestijnse staat.
In de resolutie -de eerste die sinds het begin van de tweede intifada in oktober 2000 over het Midden-Oosten is aangenomen- wordt melding gemaakt van een regio waarin Israël en de Palestijnse staat naast elkaar bestaan. Ook moeten beide partijen elkaars grenzen erkennen. De resolutie roept beide partijen in het conflict op tot „onmiddellijke beëindiging van alle geweld, inclusief alle vormen van terreur, provocatie en vernietiging.” Ook moeten de partijen komen tot een staakt-het-vuren, zodat de vredesonderhandelingen kunnen worden hervat.
Sinds lange tijd hadden de Verenigde Staten geen resolutie ingediend over het Midden-Oosten. Washington, Israëls trouwste bondgenoot, maakte in het verleden altijd gebruik van zijn vetorecht om resoluties van Arabische landen te blokkeren.
Van de vijftien leden van de Veiligheidsraad was alleen Syrië tegen. De Syrische gezant, Mikhail Wehbe, noemde de resolutie zwak „omdat die niet afrekent met de oorzaak van het probleem, de Israëlische bezetting van Palestijns gebied.” Hij zei dat Damascus had besloten zich van stemming te onthouden en niet tegen te stemmen omdat het de eenheid van de raad niet wilde verbreken.
De Palestijnen zijn opgetogen over de resolutie. De secretaris van de Palestijnse regering, Ahmed Abdelrahman, omschreef de resolutie in een uitzending van de Arabische televisiezender Al-Jazeera als „een stap voorwaarts voor het verzet van het Palestijnse volk.” Hij vindt de resolutie een „grote internationale steun voor het heldhaftige verzet van het Palestijnse volk tegen de Israëlische oorlogsmachine.”
De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties, Yehuda Lancry, liet zich positief uit over de resolutie, die hij „evenwichtig” noemde. Volgens hem biedt zij de mogelijkheid de onderhandelingen weer op gang te brengen. Andere diplomaten omschreven de uitspraak van de raad als een ernstige waarschuwing aan het adres van de Israëlische premier.
Secretaris-generaal van de VN Kofi Annan riep Israël op onmiddellijk een einde te maken aan de „illegale bezetting” van Palestijns grondgebied en de aanvallen op burgers te stoppen. Het was zijn scherpste kritiek tot dusver op de Joodse staat en de eerste keer dat hij de bezetting illegaal noemde. Annan riep ook de Palestijnen op te stoppen met alle gewelddaden. Hij benadrukte dat zij een „volledig aandeel hebben gehad in de spiraal van geweld, reactie op geweld en wraak.”
Een aantal diplomaten bij de Veiligheidsraad zette vraagtekens bij de scherpe uitspraken van Annan. Sommigen zeiden dat hij die mogelijk heeft gedaan omdat hij erg geschokt was door het feit dat Israëlische soldaten vorige week een Palestijnse VN-medewerker die in een VN-ambulance reed, hadden doodgeschoten. Syrië was ontstemd dat de secretaris-generaal geen onderscheid leek te maken tussen Israëlische en Palestijnse acties.
De stemming in de Veiligheidsraad kwam op de dag dat opnieuw tientallen doden in Israël en de Palestijnse gebieden waren gevallen. Ook vanmorgen ging het geweld in alle hevigheid door. Zeker vijf Palestijnen kwamen om het leven, onder wie een vermoedelijke leider van de Tanzim, de gewapende tak van de Fatah-beweging van Yasser Arafat.
Israëlische militairen hebben vanmorgen bij Ramallah een Italiaanse journalist zeer ernstig verwond. De verslaggever werd getroffen door kogels afgevuurd door de militairen, zo verklaarden ooggetuigen en Palestijnse medische bronnen.