Geen verkiezingen meer voor brexit
Als de Britse regering onder leiding van premier Boris Johnson na de vakantie ten val wordt gebracht door een meerderheid van het Lagerhuis, worden er geen nieuwe verkiezingen meer gehouden voor de brexit op 31 oktober een feit wordt. Dit hebben zijn naaste medewerkers gezegd, berichtte The Financial Times. Ze zeiden dat Johnson, die een regering aanvoert van enthousiaste voorstanders van het vertrek uit de Europese Unie, „dagen na de brexit verkiezingen laat houden”.
De parlementariërs komen 3 september terug van vakantie in het Lagerhuis. In de verwachting ligt dat tegenstanders van Johnson snel met een motie van wantrouwen komen. Johnson werd in juli premier, vlak voordat de parlementariërs met vakantie gingen. De top van de grootste oppositiepartij, Labour, heeft herhaaldelijk aangegeven dat ze de regering-Johnson begin september ten val wil brengen. Momenteel beschikt die regering, de steun van tien Noord-Ierse gedoogpartners meegerekend, over een meerderheid van slechts één zetel.
Maar volgens de regels heeft de regering na het verlies van het vertrouwensvotum nog twee weken bedenktijd en kan ze proberen het parlement op andere gedachten te brengen en de kwestie opnieuw in stemming brengen. Als een akkoord uitblijft, moeten er nieuwe verkiezingen komen en daar is dan een periode van vijf weken voor vastgelegd waarin kandidaten zich kunnen voorbereiden en campagne voeren.
Voor de snelste manier om verkiezingen na een motie van wantrouwen te houden, moet de regering 4 september worden weggestemd. Dan zouden er nog zeven weken voor een stembusgang zijn. Dan wordt het parlement 20 september ontbonden en begint de campagnetijd. Het is echter traditie dat de Britten op een donderdag stemmen. De eerst volgende donderdag die voor de verkiezingsdatum in aanmerking komt is dan 31 oktober, de dag dat het land de EU verlaat. Alleen als met die traditie wordt gebroken en Johnson dat graag wil, zou een stembusgang op vrijdag 25 oktober mogelijk zijn.