Buitenland

Republikeinen Noord-Ierland eisen hereniging

De grootste republikeinse partij van Noord-Ierland, Sinn Féin, heeft er bij de Ierse regering op aangedrongen zich snel voor te bereiden op de hereniging van Ierland. Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald zei dit in verband met de dreigende no-deal-brexit waar de nieuwe Britse premier Boris Johnson op lijkt af te stevenen.

Redactie buitenland
30 July 2019 18:52Gewijzigd op 16 November 2020 16:38
Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald. beeld AFP
Sinn Féin-leider Mary Lou McDonald. beeld AFP

McDonald beklemtoonde dat „de verwaande” Johnson niet haar premier is en dat het nu tijd is om over hereniging van Ierland te praten. Wanneer het Verenigd Koninkrijk eind oktober zonder afspraken met Brussel de EU verlaat, lijdt de republiek Ierland net als het Britse deel van het eiland (Noord-Ierland) naar verwachting grote economische schade.

Bovendien zou er een Europese buitengrens over het eiland gaan lopen. Dit zou tot grote spanningen en mogelijk tot nieuw bloedvergieten kunnen leiden.

Ierland hoorde bij het Britse Rijk toen aan het begin van de vorige eeuw de roep om zelfbestuur steeds luider werd. Maar veel vooral protestantse Ieren in het dichtbevolkte noorden wilden niet bij een nieuwe ”Ierse Vrijstaat” horen die door rooms-katholieken zou worden gedomineerd.

Begin twintiger jaren werd daarom het grootste deel van de noordelijke regio Ulster als autonoom losgemaakt van Ierland. Het ging vrijwel uitsluitend om gebieden waar protestanten een meerderheid hadden. Ierland verbrak in 1949 de laatste banden met Londen en werd een republiek. Noord-Ierland bleef Brits.

Johnson belde dinsdag intussen, zes dagen na de aanvaarding van zijn ambt, met zijn Ierse collega Leo Varadkar. Het is volgens Britse en Ierse media merkwaardig laat, gezien de goede betrekkingen tussen de twee buurlanden in de afgelopen decennia. Mogelijk wil Johnson hiermee de spanning opvoeren over de ”backstop”, een regeling over Noord-Ierland die hij onacceptabel vindt. De ”backstop” moet voorkomen dat er een echte grens ontstaat tussen Noord-Ierland en de republiek Ierland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer