Paleis koning Sparta ontdekt
Een Griekse archeoloog heeft dinsdag gezegd dat hij de ruïnes heeft blootgelegd van het paleis van de Spartaanse koning Menelaos en zijn echtgenote Helena, de vrouw die de aanleiding vormde voor de door Homerus beschreven Trojaanse oorlog.
Na twintig jaar van opgravingen is Theodoros Spyropoulos ervan overtuigd dat hij het paleis van koning Menelaos en Helena heeft gevonden. De ruïnes, die ongeveer 25 kilometer ten noorden van Sparta liggen, zouden volgens Spyropoulos het administratieve centrum Lakedaimon kunnen zijn geweest. Het paleis werd in 1200 voor Christus verwoest. „Ik ben er absoluut zeker van. Dit is het paleis van Menelaos en Helena”, zei Spyropoulos.
De hoofdingang van het complex lijkt op de beroemde Leeuwenpoort van het antieke Mycene, zei de archeoloog. Verder zijn er werkplaatsen, opslagruimten, een 2 kilometer lange muur en een weg gevonden.
Op een nabijgelegen heuvel is een serie koningsgraven blootgelegd. De graven dateren van de vijftiende tot de elfde eeuw voor Christus. Op de muren zijn tekeningen van leeuwen en griffioenen aangetroffen die volgens Spyropoulos mogelijk deel uitmaken van familiewapens.
Voorts hebben de onderzoekers grote hoeveelheden keramiek opgegraven. Spyropoulos hoopt in de archieven die bij de opslagruimten zijn gevonden nog schriftelijke bewijzen te vinden dat het paleis daadwerkelijk aan Menelaos heeft toebehoord.
In de ”Ilias” beschrijft Homerus hoe Helena na haar huwelijk met de Spartaanse koning Menelaos geschaakt werd door Paris, de zoon van de koning van Troje. Menelaos’ broer Agamemnon leidde daarop een militaire expeditie naar Troje, dat gelegen is in het huidige Turkije, en belegerde de stad tien jaar lang. Troje werd uiteindelijk veroverd en verwoest door de Grieken nadat zij de Trojanen om de tuin hadden geleid met het legendarische paard van Troje. Helena werd teruggevoerd naar Griekenland.