Buitenland

Duizenden homohuwelijken San Francisco ongeldig

Het hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Californië heeft donderdag meer dan 4000 homohuwelijken die in San Francisco zijn gesloten, ongeldig verklaard. Volgens het hof heeft de stad onrechtmatig gehandeld door de huwelijken toe te staan, omdat de wetgeving van de staat huwelijken van personen van hetzelfde geslacht niet erkent.

ANP/RTR/AFP
13 August 2004 08:26Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

De burgemeester van San Francisco, dat bekendstaat om zijn grote gemeenschap van homoseksuelen, bracht in heel de Verenigde Staten een heftige discussie op gang door homoseksuele paren de kans te geven te trouwen. Van deze mogelijkheid maakten 4037 stellen gebruik. Na vier weken maakte het hooggerechtshof aan deze praktijk een einde, totdat het over de toelaatbaarheid van het homohuwelijk zou hebben beslist.

In hun donderdag gepubliceerde besluit, benadrukken de zeven rechters dat burgemeester Gavin Newsom buiten zijn bevoegdheden heeft gehandeld. Het gaat niet over de grondwettigheid van het verbod van de staat op homohuwelijken. „Onze beslissing in deze zaak is niet bedoeld, en moet ook niet worden opgevat, als een standpunt in deze kwestie", aldus de magistraten van het Californische hooggerechtshof.

De oostelijke staat Massachusetts was in mei de eerste van de Verenigde Staten die legale homohuwelijken begon te sluiten. Dat werd mogelijk nadat de wetgevende macht in november de wet had aangepast.

De rel die over de stap van Massachusetts ontstond en de golf van homohuwelijken in San Francisco hebben de vraag of twee mensen van dezelfde sekse met elkaar mogen trouwen tot een belangrijk verkiezingsvraagstuk in de race om het presidentschap gemaakt. De huidige president George Bush is voor een aanpassing van de grondwet, waarin het huwelijk wordt gedefinieerd als een verbintenis tussen een man en een vrouw. Zijn Democratische uitdager John Kerry vindt dat elke staat daar zelf over moet beslissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer