Buitenland

Aanvallen VS rond Gardez duren voort

Amerikaanse bommenwerpers van het type B-1 hebben maandagavond de bombardementen hervat op de grotten in Oost-Afghanistan waar zich volgens schattingen van het Amerikaanse leger nog zo’n 200 strijders van het terreurnetwerk al-Qaida schuilhouden.

Buitenlandredactie
12 March 2002 12:15Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

De Afghaanse interim-premier Hamid Karzai, die het gebied rond Gardez de laatste basis van al-Qaida en de Taliban heeft genoemd, heeft 1000 extra soldaten naar de bergketen Shah-e-Kot gestuurd om de overgebleven terroristen op te sporen en uit te schakelen. De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, beschreef de strijd van maandag als een „schoonveegoperatie” na anderhalve week waarin de Amerikanen onafgebroken bombardementen uitvoerden op de grotten en waarin ook felle grondgevechten werden geleverd.

Operatie Anaconda heeft volgens de Afghaanse commandant Mohammed Ismail Khan driekwart van de vijanden het leven gekost. Maar om hoeveel strijders van al-Qaida en de Taliban het precies gaat, is nog altijd niet duidelijk. Rumsfeld zei maandag dat er „behoorlijk veel” tegenstanders zijn gedood en „verschillende” opgepakt.

De operatie in het gebied, waarbij momenteel volgens Rumsfeld meer dan 800 Amerikanen en evenveel loyale Afghaanse strijders zijn betrokken, heeft vooralsnog geen spoor opgeleverd van hoge leiders van al-Qaida of de Taliban, gaf Rumsfeld aan, maar mogelijk gebeurt dat in een later stadium van de schoonveegoperatie alsnog, zei hij. Rumsfeld stelde dat Operatie Anaconda aan het eind van de week kan zijn afgerond.

Majoor Bryan Hilferty, een woordvoerder van een Amerikaanse legerdivisie, zei dat de al-Qaida-strijders zich in veel kleinere groepen bewegen dan aan het begin van Operatie Anaconda. Volgens Hilferty zijn er van de kant van de terroristen in Shah-e -Kot al vier dagen geen beschietingen van betekenis meer geweest. De Afghaanse commandant Khan zei dat de al-Qaida-strijders ernstig zijn verzwakt, maar dat hun stellingen moeilijk bereikbaar zijn doordat ze zijn omgeven door landmijnen. Amerikaanse militairen zijn betrokken bij het ruimen van de explosieven, zei een tweede Afghaanse commandant, Haji Nawab Zardran.

Een hoge functionaris van het Afghaanse ministerie van Defensie heeft maandag gezegd dat strijders van de Taliban en al-Qaida zich in vier provincies nabij de Afghaanse hoofdstad Kabul hebben gehergroepeerd. Duizenden regeringstroepen zijn onderweg om een mogelijke opstand neer te slaan. Het zou gaan om de provincies Wardak, Ghazni, Khost en Paktia.

Volgens de functionaris die anoniem wenst te blijven heeft de Afghaanse minister van Defensie, generaal Mohammed Fahim, maandag met hoge militaire commandanten van Kabul en de vier provincies overlegd. In totaal zouden de komende twee dagen 5000 militairen naar de vier provincies worden gestuurd.

Interim-premier Karzai is maandagavond met een grote delegatie in Moskou aangekomen. Karzai zou president Vladimir Poetin dinsdag om hulp vragen bij de wederopbouw van de infrastructuur in Afghanistan en het formeren van een nationaal leger.

Later deze maand zal Karzai naar Rome reizen om de voormalige koning Ahmed Zaher Shah op te halen, zei een van zijn ministers. De vroegere monarch zal voor het eerst sinds 1973, het jaar waarin hij werd afgezet, zijn vaderland bezoeken om er een grote volksvergadering voor te zitten, de Loya Jirga. Volgens de Afghaanse interim-minister Zalmai Rassoul, die tot voor kort een naaste medewerker van de hoogbejaarde oud-vorst was, wil Zaher Shah in Afghanistan gaan wonen.

Noorwegen zal het Afghaanse leger voorzien van ongeveer 700 winteruniformen, tenten, ondergoed, scheppen, slaapzakken, eerstehulpdozen en andere uitrusting, maar geen wapens. Dit is in Oslo bekendgemaakt. De eerste zending is op transport gezet en de rest volgt morgen.

Een woordvoerder van het Noorse leger zei dat de schenking niet bedoeld is voor een specifieke operatie maar voor algemene doeleinden. Het gaat volgens hem om oude spullen die nog volledig bruikbaar zijn, speciaal in winterse omstandigheden.

Noorwegen maakt deel uit van de coalitie die in Afghanistan strijd voert tegen Taliban- en al-Qaida-strijders. Het levert specialisten voor ISAF, de internationale veiligheidsmacht in Afghanistan, op gebieden zoals mijnopruiming en logistiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer