Binnenland

LPF vraagt faillissement aan

Het hoofdbestuur van de LPF heeft faillissement voor de partij aangevraagd. Op die manier hoopt het de partijorganisatie weer op orde te kunnen krijgen. Twee grote financiers, de vastgoedondernemers Maas en Thunnessen, zijn bereid hun geld in de LPF te investeren, maar dat is door het schenkingsrecht niet mogelijk. Daarom kiest het hoofdbestuur voor een zogenoemd technisch faillissement in de hoop een doorstart te kunnen maken.

ANP
12 August 2004 13:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:31

De LPF probeert al lange tijd de organisatie op orde te krijgen. De financiers hebben miljoenen geleend om de verkiezingscampagnes van 2002 en 2003 mogelijk te maken. Het omzetten van de lopende leningen in een gift is echter gezien het verschuldigde schenkingsrecht niet mogelijk.

De Tweede–Kamerfractie van de LPF is blij met het besluit van het hoofdbestuur. Volgens LPF–leider Herben is het de enige manier om de partij „organisatorisch, financieel en communicatief" weer op orde te krijgen. „Je kunt onze positie nu omschrijven als arm maar onafhankelijk. De professionele aanpak van de doorstart boezemt vertrouwen voor de toekomst in." Volgens Herben is een plan van aanpak opgesteld dat binnenkort aan de leden zal worden gemeld.

Twee maanden geleden kozen de LPF’ers nog een nieuw bestuur na onvrede over het oude. Tweede–Kamerlid Nawijn werd daarbij vanuit de fractie als gedelegeerde toegevoegd aan het bestuur.

Volgens G. Voerman van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen is het niet eerder gebeurd dat een politieke partij faillissement aanvraagt. „Dit is uitzonderlijk." Hij verwacht niet dat de fractie in de problemen komt. „Die wordt ondersteund door Binnenlandse Zaken."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer