Wereldbevolking groeit minder snel
Doordat vrouwen minder kinderen krijgen, groeit de wereldbevolking niet zo snel als was voorspeld.
Aan het einde van deze eeuw zullen er geen 10 miljard, maar tussen de 8 en 9 miljard mensen zijn, zo blijkt uit een studie die maandag bij de Verenigde Naties in New York werd besproken door demografen uit de hele wereld.
De aarde wordt nu bevolkt door zo’n 6 miljard mensen en demografen namen jarenlang aan dat ontwikkelingslanden voor een snelle groei zouden blijven zorgen. Maar van die gedachte zijn de deskundigen afgestapt. In 74 landen, waaronder Brazilië, India en Indonesië, zullen vrouwen in 2050 gemiddeld 1,85 kinderen hebben.
Alleen al in India zou dat betekenen dat er 85 miljoen kinderen minder geboren worden. Joseph Chamie, directeur van de Bevolkingsdivisie van de VN, sprak van een „aardverschuiving.” Want zodra het gemiddelde onder de twee komt, zoals in Europa het geval is, is er sprake van bevolkingsafname, aldus Chamie. Als het nieuwe scenario klopt zal de wereldbevolking uiteindelijk krimpen, maar nog niet in deze eeuw.
Sinds 1965 is het gemiddelde aantal kinderen per vrouw wereldwijd afgenomen van vijf naar 2,7. De belangrijkste oorzaken zijn het gebruik van voorbehoedmiddelen en de afgenomen kindersterfte. In ontwikkelingslanden was bovendien een trek naar de stad te zien, waardoor gezinnen kleiner werden omdat zij niet meer op het land hoefden te werken.
Volgens de VN ligt Suriname bij de ontwikkelingslanden gunstig met een gemiddelde van 2,2 kinderen per vrouw, terwijl het cijfer in Guatemala en Sudan nog op 4,9 staat. In Europa ligt het gemiddelde op 1,34, in Japan op 1,33. China, het land met de meeste inwoners en een overheidsbeleid dat ouderparen slechts één kind toestaat, telt 1,8 geboortes per vrouw.