Ophef over fouten eindtoets basisschool
Bij de beoordeling van bijna 20.000 eindtoetsen in het basisonderwijs zijn fouten gemaakt: verreweg de meeste van deze toetsen gaven een te hoog schoolniveau aan. Voor de meeste scholieren heeft dat geen gevolgen voor het advies voor het voortgezet onderwijs, maar een nog onbekend aantal kinderen doet er toch verstandig aan bijvoorbeeld voor de havo te kiezen, en niet voor het vwo.
Op de Centrale Eindtoets van het College voor Toetsen en Examens, die voortbouwt op de voormalige Cito-toets, viel niets aan te merken, maar bij de beoordeling van vier andere eindtoetsen die basisscholieren sinds 2015 kunnen maken, ging het wel mis. De aanbieders van de toetsen valt niets te verwijten, maar door een verkeerde verwerking bij onafhankelijke experts is bij 11 procent van alle groep 8-leerlingen een onjuist schoolniveau uit de eindtoets gekomen, meestal te hoog dus.
Lang niet alle kinderen die een onjuiste uitslag kregen van de toets, hebben ook een verkeerd schooladvies gekregen omdat het oordeel van de leerkracht leidend is. De uitslag van de eindtoets kan wel reden zijn dit oordeel naar boven bij te stellen.
Geschrokken Kamerleden willen van onderwijsminister Arie Slob precies weten hoe het mis heeft kunnen gaan met de eindtoetsen. Slob sprak dinsdag van “een buitengewoon vervelende situatie”. De Algemene Vereniging Schoolleiders noemde de fouten “heel naar en frustrerend”.