Nagasaki herdenkt atoomaanval
Nagasaki heeft maandag de atoomaanval herdacht die de Amerikanen in 1945 uitvoerden op deze Japanse stad, drie dagen na de aanval op Hiroshima.
Burgemeester Itcho Ito waarschuwde, net als zijn collega van Hiroshima vorige week vrijdag deed, voor de Amerikaanse plannen om nieuwe, kleine kernwapens te ontwikkelen. Hij zei dat de schadelijke straling die bij zo’n minikernbom vrijkomt niet kleiner zou zijn dan die van de bom die op 9 augustus 1945 op zijn stad werd afgegooid. Bij de explosie kwamen ongeveer 70.000 mensen om. Maar nog tienduizenden mensen zijn in de loop van de jaren overleden aan de effecten op de lange termijn. Nagasaki voegde dit jaar 2707 mensen toe aan de lijst van personen die aan de gevolgen van de atoomaanval zijn overleden, waarmee het totale aantal slachtoffers op 134.592 komt.
„Zolang het machtigste land van de wereld op kernwapens blijft vertrouwen is het duidelijk dat andere landen geen non-proliferatie kunnen nastreven”, zei Ito in een toespraak voor de radio. „Wil de mensheid overleven, dan is de enige weg die ons openstaat de afschaffing van kernwapens.”
Premier Junichiro Koizumi herhaalde wat hij vrijdag ook al zei: dat Japan blijft bij zijn beleid om productie, bezit of vervoer van kernwapens binnen zijn grenzen te verbieden.
Bij de herdenkingsplechtigheid in het Vredespark van Nagasaki werden bloemkransen gelegd aan de voet van het vredesbeeld en werd één minuut stilte in acht genomen nadat de bel had geluid om het moment aan te geven waarop de bom viel. Bezoekers lieten tienduizenden papieren kraanvogels op het plein achter en legden boodschappen tegen de oorlog bij de monumenten.