’Natuurrampen grotere bedreiging dan terrorisme’
Enorme vloedgolven, vulkaanuitbarstingen en aardbevingen vormen een grotere potentiële bedreiging voor de mensheid dan terrorisme. Dat stelden onderzoekers van een gerenommeerd Brits wetenschappelijk instituut maandag tijdens een persbijeenkomst, zo berichtte de omroep BBC.
De wetenschappers, verbonden aan The Royal Institute (RI) waarschuwden dat wereldwijde natuurrampen (Global Geophysical Events) bij lange na niet serieus genoeg worden genomen. De ogen van de wereld zijn, zeker sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, te eenzijdig gericht op het internationaal terrorisme, menen zij.
De onderzoekers verwezen onder meer naar de uitbarsting van de Indonesische vulkaan Tambora in april 1815, voorzover bekend de grootste in de geschiedenis van de mensheid. As en vulkanisch gesteente werden 44 kilometer de lucht in geslingerd en kwamen tot 1500 kilometer verder neer. 92.000 mensen kwamen om.
Volgens de wetenschappers zijn dergelijke grootschalige natuurrampen zeldzaam, maar moeten ze wel degelijk serieus worden genomen. Grondig onderzoek, alertheid en een gedegen voorbereiding kunnen op de lange termijn vele duizenden mensenlevens redden, betoogden zij.