Buitenland

Deelakkoord Likud en Arbeiderspartij

De Israëlische Arbeiderspartij en de rechtse Likud-partij van premier Sharon hebben een overeenkomst bereikt over een politiek programma dat een basis zou kunnen vormen voor een regering van nationale eenheid. Dat heeft Benjamin Ben Eliezer, vooraanstaand afgevaardigde van de Arbeiderspartij in het parlement, zondag op de Israëlische radio verklaard.

Buitenlandredactie
9 August 2004 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:30

De krant Yediot Ahronot maakte, eveneens zondag, de belangrijkste details van het akkoord bekend. Israël zou zich binnen circa vijftien maanden moeten terugtrekken uit de Gazastrook en ook vier geïsoleerde nederzettingen in het noorden van de Westelijke Jordaanoever moeten ontruimen. Behalve dat zouden ook alle illegale nederzettingen die gebouwd zijn sinds 2001, het jaar waarin Sharon als premier aantrad, moeten worden ontmanteld.

Verder moet ook een gedeelte van de loop van de muur tussen de Westelijke Jordaanoever en Israël worden veranderd om te voldoen aan een eerdere uitspraak van het Israëlische hooggerechtshof. De terugtrekkingen en de aanpassingen zouden in de loop van de tijd de hervatting van het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen mogelijk moeten maken.

De krant Ha’aretz berichtte zondag echter dat de onderhandelingen tussen Likud en de Arbeiderspartij in een impasse zitten, omdat Sharon niet wil toegeven aan de eis van de Arbeiderspartij ook zeggenschap te hebben over het budget van 2005. Volgens Ha’aretz lijkt er binnen de Arbeiderspartij onenigheid te bestaan over de eis. Ben Eliezer zou wel, en voormalig leider Mitzna niet willen dat de Arbeiderspartij zich met het sociaal-economische beleid bemoeit.

De eerste formele onderhandelingen over de uitbreiding van de rechtse regering van Sharon met de centrumlinkse Arbeiderspartij van Shimon Peres begonnen circa drie weken geleden. Sharon verloor eerder de meerderheid in het 120 zetels tellende parlement en overleefde alleen dankzij steun van de Arbeiderspartij. Binnen de rechtervleugel van Likud bestaat er veel verzet tegen een eenheidsregering. De Arbeiderspartij hoopt door regeringsdeelname onder andere de terugtrekking uit de Gazastrook voor elkaar te krijgen.

Intussen hebben twee Palestijnse ministers zaterdag aangekondigd hun ambt te willen neerleggen. Minister van Justitie Nahed Arreyes zegt zijn ontslag te hebben ingediend uit protest tegen de onwil van de Palestijnse leider Yasser Arafat om hervormingen door te voeren op regeringsniveau. Minister van Planning Nabil Qassis stapt op omdat hij rector wordt van de Bir Zeit-universiteit, de grootste universiteit van de Westoever. Het is onduidelijk of hij het kabinet verlaat uit onvrede over Arafat.

Een Israëlische gevechtshelikopter heeft zondag drie raketten afgeschoten in de buurt van het Palestijnse vluchtelingenkamp Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daarbij vielen geen gewonden. Wel werd een elektriciteitsmast getroffen.

Het Israëlische leger verklaarde de raketten op een open veld naast Rafah te hebben afgeschoten om „vijandelijke activiteiten” te voorkomen. Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken in Rafah gezocht naar tunnels waarlangs Palestijnse extremisten wapens de Gazastrook binnensmokkelen vanuit Egypte.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer