Buitenland

Verkiezingen in Harare verlengd

De regering van Zimbabwe heeft besloten de presidentsverkiezingen in de hoofdstad Harare en de buitenwijk Chitungwiza met een dag te verlengen. Dat heeft de staatsradio maandag bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
11 March 2002 10:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:27

Hiermee komt de regering van president Mugabe slechts gedeeltelijk tegemoet aan een uitspraak van het hof. De rechter bepaalde zondag dat maandag overal de stemlokalen geopend moeten worden om de kiezers de kans te geven hun stem uit te brengen.

De oppositiepartij Beweging voor Democratische Verandering (MDC) had hierom gevraagd toen dit weekeinde bleek dat er te weinig stemlokalen waren en er kilometers lange rijen met wachtende mensen ontstonden.

Volgens de MDC heeft de regering het effect van de extra verkiezingsdag gisteravond al tenietgedaan. Meteen na de uitspraak van het hof sloot de regering alle stemlokalen waarvan was beloofd dat ze de hele nacht open zouden blijven om de lange rijen kiezers nog de kans te geven hun stem uit te brengen.

In een verklaring zegt de MDC dat, terwijl de rechter zijn uitspraak deed, de politie in Harare en Chitungwiza al op de wachtende mensen insloeg en hen naar huis stuurde omdat de verkiezingen afgelopen zouden zijn. Het onafhankelijke Zimbabwaanse Mensenrechtenforum verklaarde dat aanhangers van de oppositie en waarnemers van de verkiezingen zijn aangevallen.

De stemming, die zaterdag begon, leek door de hoge opkomst gunstig uit te pakken voor oppositiekandidaat Tsvangirai. Voor de stembureaus stonden zondag net als zaterdag eindeloos lange rijen. De stembureaus die over elektriciteit beschikten, waren ’s nachts opengebleven om de stroom kiezers te kunnen verwerken. Andere stembureaus gingen wel dicht.

De tweede stemdag verliep voor het oog ordelijker dan de eerste, toen hier en daar flinke duwpartijen ontstonden in de vaak honderden meters lange rijen. Zondag waren er aparte rijen voor mannen en vrouwen en leek het allemaal wat vlotter te gaan. Desondanks zal het in het huidige tempo nooit lukken om iedereen zijn stem te laten uitbrengen als de bureaus zondagavond al sluiten, zei de voorzitter van een onafhankelijke Zimbabwaanse verkiezingswaarnemersgroep, Reginald Matchabe-Hove. Volgens de onafhankelijke waarnemer kon zaterdag maar 30 procent van de opgekomen kiezers zijn stem daadwerkelijk uitbrengen. Matchabe-Hove gaf aan dat er een explosieve situatie dreigt te ontstaan als de verkiezingen niet beter worden geregeld.

Volgens waarnemers is het duidelijk dat de autoriteiten op het platteland, waar Mugabe de meeste aanhang geniet, meer stembussen hebben neergezet dan in de stedelijke gebieden, waar de oppositie populair is.

De intimidatiecampagne die de machthebbende partij ZANU-PF (Zimbabwaanse Afrikaanse Nationale Unie - Patriottisch Front) al maanden voert, werd volgens burgerrechtengroepen, aanhangers van de oppositie en ooggetuigen tijdens de stembusgang voortgezet. Extremisten van Mugabe’s ZANU-PF namen in twee stemlokalen de macht over en stalen stembenodigdheden uit een derde, zeiden waarnemers en oppositieleden zaterdag. Bij een ander stembureau werd een lading stembiljetten bezorgd waarop al een kruisje bij de naam van Mugabe was gezet.

Volgens de autoriteiten is sjoemelen met de verkiezingsuitslag vanwege de strikte kieswetten niet mogelijk. „Het mag dan wel makkelijk zijn een verkiezing in Florida te vervalsen, zoals president George W. Bush de wereld heeft laten zien, maar het is onmogelijk om de uitslag van de verkiezingen in Zimbabwe te manipuleren”, schreef de staatskrant Sunday News.

Mugabe en zijn ZANU-PF hebben het land sinds het in 1980 onafhankelijk werd onafgebroken geregeerd. Tot voor twee jaar geleden, toen Zimbabwe het economische tij tegen kreeg, zonder noemenswaardige oppositie. Tsvangirai heeft zich bij velen geliefd gemaakt met de belofte de economie weer op te laten bloeien en de corruptie te bestrijden. Mugabe heeft Tsvangirai echter afgeschilderd als een dienaar van de belangen van de blanken en als pion van de westerse grootmachten, die zouden willen dat Zimbabwe ten onder gaat. Buitenlandse waarnemers zijn in de aanloop naar de verkiezingen het land uitgezet. Zondag werd gemeld dat twee Britten en een Amerikaan zijn opgepakt toen zij een verkiezingsbijeenkomst in het oosten van het land bijwoonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer