Uitbraak van kinkhoest in Nederland
Nederland kampt met een kinkhoestepidemie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat de piek van deze besmettelijk ziekte hoger zal liggen dan tijdens de vorige epidemie in 2001. Dat komt met name doordat de vaccinatiegraad nu lager is als gevolg van negatieve publiciteit over het kinkhoestvaccin voor de zomer.
Een woordvoerder van het RIVM stelde in Bilthoven woensdagmorgen dat de epidemie begin mei begon. In die maand werden 474 nieuwe gevallen van kinkhoest bekend. In juni verdubbelde dat aantal naar 842 en vorige maand waren er 1030 nieuwe gevallen.
Kinkhoest is een uitputtende ziekte waarbij de patiënt kampt met hoestbuien en gierende ademhaling. Vooral voor jonge baby’s is het een gevaarlijke ziekte, die dodelijk kan zijn. Met name baby’s die nog geen drie inentingen ertegen hebben gehad, lopen het risico kinkhoest te krijgen. De derde prik wordt gewoonlijk in de vierde maand gegeven. Voorzover bekend heeft de huidige epidemie nog geen levens geëist, aldus het RIVM.
Het RIVM krijgt tegelijkertijd signalen uit verscheidene regio’s in het land dat steeds meer ouders hun kinderen niet laten vaccineren. Hierdoor lopen die kinderen een groter risico door de ziekte te worden getroffen, aldus de woordvoerder.
Harde cijfers over een teruglopende vaccinatiegraad heeft het RIVM nog niet. De entadministratie in Flevoland en Overijssel schat de afname in de afgelopen maanden op 5 procent. Daarmee zou de groepsimmuniteit in gevaar komen. Wanneer minder dan 90 procent van de bevolking is ingeënt, wordt de kans groter dat de ziekte zich fors verspreidt.
Het RIVM krijgt geen signalen dat de vaccinatiegraad terugloopt in gebieden waar om religieuze redenen niet wordt ingeënt. „Wij horen wel dat de inentingsgraad juist buiten de ”bible belt” terugloopt. Hier is de vaccinatiegraad constant. Het lijkt nu vooral te gaan om hoogopgeleide, goed geïnformeerde mensen die hun kinderen niet laten inenten”, aldus de woordvoerder.
De woordvoerder vermoedt dat de negatieve publiciteit over het kinkhoestvaccin van april dit jaar een rol speelt bij de afname van de vaccinatiegraad. Toen adviseerde de Gezondheidsraad het gebruikelijke vaccin zo snel mogelijk te vervangen omdat het bij een op de negentien kinderen meer of minder ernstige bijwerkingen veroorzaakt, zoals langdurig huilen, flauwvallen en stuipen.
Daarop schortte minister Hoogervorst van Volksgezondheid de inenting van vierjarigen, een „opfrisser”, tijdelijk op. Dit deed hij in afwachting van de landelijke invoering van het nieuwe combinatievaccin, DaKTP/Hib geheten, dat per 2005 wordt ingevoerd. De prik bij het vierde jaar werd in juli 2001 ingevoerd.
Bij sommige huisartsen en de GGD in Zeeland is het mogelijk tegen betaling van 65 euro het nieuwe vaccin te verkrijgen. Bij de GGD in Zeeland ontstond een run op het nieuwe vaccin. Onnodig, vindt de GGD Zeeland, want het oude vaccin functioneert volgens de instelling prima. Inenting tegen kinkhoest beschermt niet volledig tegen de ziekte, maar vermindert wel de ziekteverschijnselen.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) liet zich vorig jaar bezorgd uit over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Die ligt op 95 procent.