„Mishandeling werd bewust verzwegen”
„De mishandeling van gevangenen werd bewust voor mij verzwegen”, aldus Janis Karpinski, de brigadegeneraal die tot begin dit jaar verantwoordelijk was voor de Amerikaanse gevangenissen en gevangenkampen in Irak. Er werden volgens haar zelfs „uitgebreide maatregelen” genomen om te voorkomen dat zij toegang had tot afdelingen van de beruchte Abu Ghraib-gevangenis in Bagdad waar de militaire inlichtingendienst gevangenen ondervroeg.
Karpinski zei een en ander dinsdag in een interview met de BBC, op dezelfde dag dat de Amerikaanse Lynndie England in Fort Bragg (North Carolina) voor een militaire onderzoeksrechter verscheen. Die moet beoordelen of de beschuldigingen tegen England zwaar genoeg wegen om haar voor de krijgsraad te brengen. England werd berucht door de foto’s die duidelijk de mishandeling van Iraakse gevangenen in de gevangenis Abu Ghraib aantoonden.
Volgens officier van justitie Crystal Jennings zouden England en een aantal van haar collega’s „lol” gemaakt hebben ten koste van de gevangenen. Englands advocaat, Richard Hernandez, wijst die beschuldiging van de hand. „England en haar collega’s kregen opdracht van leden van de militaire inlichtingendienst om gevangenen „te prepareren” voor hun verhoren. Wat in Abu Ghraib plaatshad, gebeurde ook in andere gevangenissen en gevangenkampen. Dat wijst op systematische mishandeling van gevangenen”, aldus Hernandez.
Volgens generaal Karpinski ligt de verantwoordelijkheid voor de wantoestanden in Abu Ghraib en andere gevangenissen bij de „hoogste kringen” van Defensie. Die mening wordt gedeeld door een commissie die door minister van Defensie Donald Rumsfeld werd benoemd om het schandaal te onderzoeken. De commissie, onder leiding van voormalig minister van Defensie en CIA-directeur James Schlesinger, meent dat Rumsfeld er niet voor gezorgd heeft dat er in de Iraakse gevangenissen ervaren mensen werden geplaatst.
Verder wordt de bewindsman verweten geen duidelijke richtlijnen te hebben uitgevaardigd voor de ondervraging van gevangenen. Bovendien zou Defensie te weinig aandacht hebben geschonken aan de situatie in de gevangenkampen in Irak en Afghanistan. Een en ander blijkt uit het ontwerprapport van de commissie, waar weekblad Newsweek de hand op heeft weten te leggen. Het eindrapport van de commissie-Schlesinger wordt over twee weken verwacht.