Raamakkoord WTO over landbouwsteun
De leden van wereldhandelorganisatie WTO schaffen op termijn alle subsidies op landbouwproducten af. Het zondag in Genève bereikte akkoord geldt als een overwinning voor de ontwikkelingslanden.
De 147 leden van de WTO hebben na jaren van slepende onderhandelingen dit weekeinde een raamakkoord gesloten over het op termijn afschaffen van alle subsidies op landbouwproducten en het terugdringen van importheffingen. De ontwikkelingslanden strijden al jaren strijden tegen de torenhoge (export)subsidies op landbouwproducten, waardoor boeren in arme landen nauwelijks kunnen concurreren met hun collega’s in de VS en Europa.
Het jongste overleg in Genève ging over een compromistekst die eerder deze maand aan de deelnemers was voorgelegd. De afgelopen dagen werkten vijf belangrijke partijen binnen de WTO aan een herziening van deze tekst, waarop vooral door Frankrijk kritiek was geuit. De vijf zijn de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië, Brazilië en India. Zij vertegenwoordigen uiteenlopende belangen binnen de organisatie.
Een van de gevoeligste punten in het overleg vormde de westerse steun aan de landbouw, die ontwikkelingslanden een doorn in het oog is. De Europese exportsubsidies moeten op termijn verdwijnen, iets waar de Fransen grote moeite mee hebben. Ze zijn bang voor de gevolgen voor hun agrarische sector, die een aanzienlijk deel van de Europese subsidies opslokt.
Door deze subsidies kunnen westerse boeren hun producten op de wereldmarkt goedkoop kwijt, waardoor hun collega’s in arme landen geen kans maken. De Europese Unie wil dat de Verenigde Staten soortgelijke stappen nemen, vooral op het vlak van exportkredieten. In ruil voor vermindering van de landbouwsteun eisen de EU en de VS meer markttoegang in ontwikkelingslanden.
Europees commissaris voor Landbouw Franz Fischler juichte het akkoord in Genève zondag toe en zei dat het de wereldhandel zal stimuleren en ontwikkelingslanden een goede kans biedt om hun economische positie te verbeteren. Ook de Amerikaanse vertegenwoordiger, Robert Zoellick, was enthousiast en noemde het akkoord een „cruciale stap in de richting van liberalisering van de wereldhandel.”
De laatste twee onderhandelingsrondes over een wereldhandelsakkoord, vorig jaar in Cancun en vijf jaar geleden in Seattle, mislukten doordat er geen akkoord kon worden bereikt over de omstreden landbouwsubsidies.