Belgische dagbladen spreken over ’hel van Ghislenghien’
Felrode, vlammende foto’s en het woord „hel" overheersen op de voorpagina’s van de Belgische kranten van zaterdag. Vooral beelden van de vuurzee die vrijdagochtend een industrieterrein in het Waalse Ghislenghien verschroeiden, moeten de omvang van de ramp aangeven.
De Vlaamse krant Het Volk, vroeger de spreekbuis van de christelijke vakbeweging, spreekt eenvoudigweg over „De Hel" en toont over de volle breedte van de pagina een foto van de vlammenzee. Ook veel andere Belgische dagbladen hebben soms ingekleurde foto’s van de vuurzee als achtergrond. De regionale Franstalige krantengroep La Meuse, La Province, La Nouvelle Gazette en La Capatile spreekt evenals Het Volk alleen over „L’Enfer" (de hel).
Alle dagbladen gaan ook op de binnenpagina’s uitgebreid in op de ramp, vaak met speciale bijlages. De Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard legt op de voorpagina de nadruk op de periode van nationale rouw die door premier Verhofstadt vrijdag werd afgekondigd. Verder besteedt de krant aandacht aan de gevaren van het werken met gasleidingen.
De progressieve krant De Morgen vraagt zich af of de ramp niet „onvermijdelijk" was, omdat een nieuw bedrijf boven op een grote internationale gasleiding werd gebouwd. Verder roept de redactie de vraag op waarom er niet meteen na de eerste ontploffing werd besloten tot een evacuatie van omwonenden. Het populaire dagblad Het Laatste Nieuws bloklettert ook „Evacuatie start veel te laat". De krant spreekt verder over de zwaarste explosie in 37 jaar in België.
Grote concurrent Het Nieuwsblad kopt „dit is oorlogsgebied" en gaat uitgebreid in op de rol van brandweerlieden bij gaslekken. Experts vragen in de krant ook om betere maatregelen en risico–analyses. Het Belang van Limburg spreekt over een „moordende knal".
Zusterblad Gazet van Antwerpen komt met de bescheiden kop „ze hadden geen kans" en besteedt verder ook vooral aandacht aan de brandweerlieden. Zakenkrant De Tijd houdt het nuchter op „vijftien doden bij ontploffing gasleiding in Gellingen", zoals Ghislenghien in het Nederlands heet.
Aan Franstalige kant overheersen de felle foto’s meer dan in de Vlaamse dagbladen. De regionale krantengroep Vers L’Avenir kopt tegen een decor van vlammen: „Ghislenghien, L’Apocalypse". Vers L’Avenir gaat overigens al uit van een hoger dodental en spreekt over achttien slachtoffers. De populaire krant La Dernière Heure kopt „8.55, tout explos" (alles gexplodeerd).
Het katholieke dagblad La Libre Belgique doet het nog wat bescheidener aan en heeft het over de volle breedte van de voorpagina alleen over „Ghislenghien, 08.55". Ook de Brusselse krant Le Soir komt in de eerste editie alleen met een kop die tijdstip en plaats van de ramp vermelden.