Meer kans op ALS door pesticiden
Blootstelling aan pesticiden en andere vervuilende stoffen vergroot de kans op ontwikkeling van ALS.
Daarvoor waarschuwt een nieuwe studie. Bovendien zal de aftakeling als gevolg van deze neurodegeneratieve spierziekte, versnellen. Tegen ALS is geen behandeling mogelijk.
De studie van het ALS Center of Excellence aan de Universiteit van Michigan werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry en bevestigt onderzoek dat aantoonde dat patiënten met ALS verhoogde niveau’s van pesticiden in het bloed hebben.
„Onze laatste publicatie toont aan dat ook andere toxische stoffen zoals polychloorbifenylen (pcb’s) verhoogd voorkomen in ALS-patiënten”, zegt neurologe en hoofdauteur van de studie, Eva Feldman. „Dit onderzoek bevestigt dat milieuvervuiling een publiek gezondheidsrisico is dat moet worden aangepakt.”
Stephen Hawking
ALS wordt in de VS ook wel de Ziekte van Lou Gehrig genoemd, naar de honkbalspeler die op jonge leeftijd aan de ziekte bezweek. Het is een ongeneeslijke spierziekte die ertoe leidt dat mensen snel het vermogen verliezen om hun ledematen te bewegen.
Vorig jaar kwam de aandoening nog prominent in het nieuws nadat de Britse natuurkundige Stephen Hawking aan ALS overleed.
De studie uit Michigan onderzocht 167 mensen die recent de diagnose van ALS hadden gekregen. De groep patiënten met de kleinste concentratie vervuilende stoffen in het bloed, net na de diagnose, bleek uiteindelijk een gemiddelde levensverwachting te hebben van 2,5 jaar. Bij de groep die een hogere concentratie pesticiden in het bloed had, was de levensduur 1 jaar en 11 maanden.
Volgens Feldman heeft Michigan de meeste gevallen van ALS in de VS. „Waarom wij? Waarom Michigan?”, zegt de neurologe die zelf afkomstig is uit de staat. „Ik geloof dat het antwoord ligt in het feit dat Michigan zowel een industrie- als een landbouwstaat is.”