Aanslagen op ambassades in Oezbekistan
Vrijwel gelijktijdige zelfmoordaanslagen op de Amerikaanse en de Israëlische ambassade en een kantoor van het openbaar ministerie in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent hebben vrijdag het leven gekost aan twee Oezbeken en de drie daders.
Negen mensen raakten gewond, van wie zeven bij het kantoor van het OM. De overige twee gewonden vielen bij de Amerikaanse ambassade. Geen van de drie daders is er in geslaagd het gebouw binnen te komen dat zijn doelwit was, zei minister van Binnenlandse Zaken Zokirjon Almatov. Alledrie bliezen zij zich buiten op. Het personeel van beide ambassades bleef ongedeerd. De twee doden waren bewakers van de Israëlische ambassade.
De verantwoordelijkheid is in een op internet verschenen verklaring opgeëist door een organisatie die zich de Islamitische Jihadgroep in Oezbekistan noemt. „Een groep jonge moslims heeft operaties van martelaarschap uitgevoerd die de afvallige regering en haar ongelovige bondgenoten de Joden en de Amerikanen in verwarring hebben gebracht.”
In de verklaring werd ook verwezen naar het maandag begonnen proces tegen vijftien islamitische extremisten die hebben bekend betrokken te zijn geweest bij geweld dat dit voorjaar aan 47 mensen het leven kostte. De verklaring omschreef het kantoor van het OM als „het hoofdkantoor van de rechtbank waar het proces is begonnen tegen diverse broeders van de groep.” Het proces heeft echter plaats voor het hooggerechtshof, elders in de stad.
Oezbekistan is een voormalige Sovjetrepubliek die grenst aan Afghanistan. De Amerikanen maken er gebruik van een basis die veel wordt gebruikt voor operaties in Afghanistan. President Islam Karimov, die ook in het Sovjettijdperk al de dienst uitmaakte, staat geen oppositie toe en treedt hard op tegen islamitisch extremisme. Naar aanleiding van de aanslagen zijn de veiligheidsmaatregelen in Tasjkent verder verscherpt.