John Kerry aanvaardt kandidatuur
Met de belofte dat hij als president „nooit een oorlog zal beginnen onder valse voorwendselen” heeft senator John Forbes Kerry donderdagavond in het conferentieoord FleetCenter in Boston (Massachusetts) de kandidatuur van de Democratische Partij voor de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen aanvaard.
Hoewel Kerry een beroep op de Republikeinen deed om elkaar in de komende verkiezingsstrijd te behandelen als tegenstanders en niet als vijanden, was zijn aanvaardingsrede doorspekt met scherpe aanvallen op de regering-Bush. „Ik zal als president het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van het Witte Huis herstellen (sneer richting president Bush). Mijn vice-president zal niet in een achterkamertje samenzweren met milieuvervuilers (sneer richting vice-president Dick Cheney). Mijn minister van Justitie zal de grondwet van de Verenigde Staten wérkelijk verdedigen (sneer richting minister van Justitie John Ashcroft).
Het was déze propaganda van hun nieuwe politieke leider waarop de duizenden conventieafgevaardigden vier dagen lang gewacht hadden en zij reageerden met daverend applaus. John Kerry werd de laatste avond van de conventie begeleid door de bemanningsleden van zijn marinepatrouilleboot in Vietnam. Kerry redde een van hen -Jim Rassmann- het leven en dat thema klonk door in toespraken en interviews op deze laatste conventiedag. De Democraten willen het sterke verschil benadrukken tussen Kerry, die vrijwillig dienstdeed in Vietnam, en president Bush, die de dienst ontliep door zich te melden bij de Nationale Garde, waar hij in het laatste jaar zijn verplichtingen niet nakwam.
Bush maakt van zijn rol als leider in twee oorlogen de hoeksteen van zijn herverkiezingscampagne. De Republikeinen benadrukken dat het niet verstandig is om de „ervaren oorlogspresident” te vervangen door een senator die geen oorlogservaring heeft. De democraten stellen daar tegenover dat Kerry werkelijk weet wat oorlog voeren betekent en moed en leiderschapskwaliteiten heeft getoond tijdens zijn dienst in Vietnam, die overigens niet langer dan vier maanden heeft geduurd. Welk argument voor de kiezers overtuigender is zal op 2 november blijken, als de Amerikanen beslissen wie er de komende vier jaar in het Witte Huis mag wonen.
Over zijn plannen voor Irak bleef Kerry vaag. Hij herhaalde dat de taken daar gedeeld moeten worden met Amerika’s bondgenoten en dat de kosten van de militaire operaties niet alleen ten laste mogen komen van de Amerikaanse belastingbetaler. Dat is vrijwel een kopie van de plannen zoals die door Bush worden gepropageerd. Economisch wil Kerry meer aandacht voor het creëren van banen in Amerika. „Amerikaanse bedrijven moeten beloond worden voor het exporteren van producten en niet voor het exporteren van banen”, aldus de senator. Het is een steeds terugkerend thema in zijn toespraken, hoewel het percentage banen dat Amerika werkelijk exporteert relatief gering is.
Minder belasting voor de middenklasse en het schrappen van de belastingverlagingen van Bush voor de rijkste 2 procent van de bevolking - het zijn mooie voornemens van de Democratische president in spe, maar zulke voornemens zijn alleen te verwezenlijken met medewerking van het Congres. De samenstelling daarvan wordt ook begin november beslist, dus het blijft voorlopig afwachten wat Kerry -áls hij tot opvolger van George Bush zou worden gekozen- kan waarmaken van zijn waslijst van plannen. Met Kerry’s aanvaardingstoespraak en de afsluiting van de conventie in Boston is voor de Democraten de laatste en belangrijkste fase begonnen van de verkiezingsstrijd.
De Republikeinen komen over vier weken in New York bijeen. Volgens de laatste opiniepeilingen krijgt president Bush van het electoraat meer steun voor het ene onderwerp en Kerry meer steun voor het andere onderwerp. Het enige wat werkelijk duidelijk is, is het feit dat het een nek-aan-nekrace wordt die minstens zo spannend wordt als de omstreden verkiezingen van vier jaar geleden.