Buitenland

Militante groep waarschuwt moslimlanden

Een zeer militante moslimgroep in Irak heeft alle Arabische en moslimlanden opgeroepen geen troepen naar Bagdad te dirigeren. Gebeurt dat toch, dan zullen de militairen „met ijzeren vuist worden bestreden. Wij zullen niet lijdelijk toekijken als militairen uit een Arabisch of moslimland, met name Saudi-Arabië, Pakistan of Egypte, naar Irak worden gezonden.”

Buitenlandredactie
30 July 2004 11:17Gewijzigd op 14 November 2020 01:28

Dat staat in een donderdag via internet verspreide verklaring van de groepering rond Abu Musab al-Zarqawi. Deze Jordaniër, die verbonden zou zijn aan het terroristennetwerk al-Qaida, wordt door velen beschouwd als de drijvende kracht achter het geweld in Irak.

Saudi-Arabië heeft het plan geopperd militairen uit Arabische of moslimnaties naar Irak te sturen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, overlegde daarover met leiders van dat land en de Iraakse premier Iyad Allawi tijdens een bezoek aan Jeddah, dat donderdag werd beëindigd.

De VS, die formeel de macht in Irak hebben overgedragen maar er militair actief bleven, zijn op zoek naar troepenversterkingen. Eerder trokken de Filipijnen, Spanje, Nicaragua, Honduras en de Dominicaanse Republiek militairen terug. Donderdag zei ook Oekraïne dat de inzet van zijn 1650 manschappen snel ten einde zal lopen. Wanneer is nog niet bekend, verklaarde de Oekraïense minister van Defensie donderdag tegenover het persbureau Itar-Tass.

Het is overigens de vraag of veel Arabische en moslimlanden troepen willen sturen. In de Arabische wereld is er door het grote maatschappelijke verzet tegen de „Amerikaanse” oorlog in Irak waarschijnlijk geen animo voor troepenzendingen. Daardoor resteren de Afrikaanse of niet-Arabische moslimlanden zoals Indonesië. Jakarta liet donderdag alvast weten dat een bijdrage alleen bespreekbaar is als onderdeel van een VN-macht, en daarvan is in Irak momenteel geen sprake.

De Iraakse politie heeft de afgelopen tijd 270 terroristen, hoofdzakelijk uit Arabische buurlanden, gearresteerd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Falah Hassan al-Naqib donderdag gezegd in de Arabischtalige Londense krant Asharq al-Awsat.

Volgens de bewindsman wordt 90 procent van de zelfmoordaanslagen door buitenlanders gepleegd en is Irak het doelwit van terroristen geworden omdat de bevolking met hen weigert samen te werken.

Het pad op weg naar een nieuw en democratisch Irak werd donderdag nog eens extra geblokkeerd door het uitstel van de zogeheten nationale conferentie. Tijdens deze bijeenkomst van ongeveer 1000 Irakezen, vertegenwoordigers van politieke stromingen, beroepsgroepen, religieuze groepen en stammen, had in eerste instantie zaterdag een ongeveer honderdkoppige nationale raad gekozen moeten worden. De bijeenkomst blijkt nu verschoven naar 15 augustus.

Militanten in Irak blijven intussen uiterst actief om het land verder te destabiliseren en om (meer) landen en bedrijven te dwingen hun troepen of medewerkers weg te halen. Vooral de al vele weken aanhoudende gijzelaarscrisis neemt steeds ernstiger vormen aan. Zeker twintig buitenlanders worden nog vastgehouden. Donderdag werd bekend dat twee ontvoerde Pakistanen door onthoofding zijn gedood - het zijn de eerste gijzelaars uit een islamitisch land die om het leven zijn gebracht.

Gewapende mannen hebben donderdag vier Jordaanse truckers ontvoerd. Kidnappers die zeven andere buitenlandse vrachtwagenchauffeurs in gijzeling houden, hebben gedreigd vrijdag een van hen te doden als ze voor 15.00 uur lokale tijd geen reactie op hun eisen hebben gekregen. De ontvoerders zeiden niet welke van hun zeven gijzelaars -drie Indiërs, drie Kenianen en een Egyptenaar- zij willen doden.

Donderdag kwam in Irak een Poolse militair om het leven bij een aanval op een konvooi in de buurt van de stad Hillah. Zes Polen raakten bij de aanval gewond. De Amerikaanse strijdkrachten hebben donderdag weer een luchtaanval uitgevoerd op de Iraakse stad Fallujah. Volgens een arts in het centrale ziekenhuis van de stad zouden bij felle gevechten tussen de Amerikanen en verzetsstrijders zeker negen Irakezen om het leven zijn gekomen.

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag zijn handtekening geplaatst onder het bevel om de sancties die zijn vader als president in 1990 aan Irak oplegde, officieel op te heffen. In de praktijk waren de sancties al enige tijd niet langer van kracht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer