Shell schikt met toezichthouders
Shell heeft een schikking getroffen met de beurstoezichthouders in de Verenigde Staten en Engeland over de afwaardering van de bewezen oliereserves.
Dat heeft het bedrijf vanochtend bekendgemaakt. Shell betaalt in Engeland in principe een boete van 17 miljoen pond sterling (25,5 miljoen euro). In de Verenigde Staten trekt het bedrijf de portemonnee voor een boete van 120 miljoen dollar (ongeveer 100 miljoen euro). De overeenkomst met de Amerikaanse beurstoezichthouder moet nog door het SEC-bestuur worden goedgekeurd.
De toezichthouders beschuldigen Shell ervan de markt niet tijdig op de hoogte te hebben gesteld over de waarde van de oliereserves. Tot grote schrik van de financiële wereld waardeerde Shell begin dit jaar de bewezen olie- en gasreserves in enkele stappen met bijna een kwart af. De toezichthouders vinden dat Shell hen te laat heeft ingeseind bij de eerste en grootste afwaardering aan het begin van dit jaar.
Shell zegt dat de schikking is bereikt zonder toe te geven of te ontkennen dat de beschuldigingen op waarheid berusten. Hiermee is de kwestie nog lang niet van de baan. Shell heeft ook te maken met boze beleggers die uit zijn op schadevergoeding. Topman Van der Veer noemde donderdagmorgen de schikking een „belangrijke en hoopvolle stap in de reserveproblematiek.”
De nettowinst van Shell kwam in het tweede kwartaal uit op een bedrag van 4 miljard dollar (3,3 miljard euro). Dat is een stijging met 54 procent ten opzichte van vorig jaar. Het bedrijf boekte in de drie maanden een omzet van 80,4 miljard dollar, een stijging met bijna een kwart. De goede resultaten waren voor een flink deel het gevolg van de gestegen olieprijzen.
Het effect van de olieprijzen is gedeeltelijk teniet gedaan door een lagere productie van koolwaterstoffen en lasten bij de afdeling exploratie en productie. Het resultaat werd gedrukt door de veelbesproken afwaarderingen bij exploratie, hogere belastingen, lasten uit hoofde van waardering tegen martkwaarde van bepaalde gascontracten in de Noordzee en gestegen afschrijvingen.
Topman Van der Veer is tevreden over de uitkomsten. „Met de wind van hoge olieprijzen in de rug hebben wij solide financiële resultaten gerealiseerd. We pakken alle problemen aan waarmee wij te maken hebben”, aldus Van der Veer. Over de veelbekritiseerde structuur van het bedrijf met een Britse en en een Nederlandse tak weet hij te melden dat het onderzoek naar een nieuwe structuur van de groep „goed vordert.” In november wil Shell het onderzoek afronden.
De olie- en gasproductie in het tweede kwartaal lag 5 procent lager dan in dezelfde periode van 2003. Het resultaat van de divisie chemie is aanzienlijk verbeterd: van 61 miljoen vorig jaar tot 371 miljoen dit jaar.
Shell en BASF hebben donderdag bekendgemaakt strategische alternatieven te onderzoeken voor hun joint venture Basell. Basell is wereldleider in de productie van polymeren, een grondstof voor plastic. Een beursgang behoort tot de mogelijkheden.