Amerikanen bombarderen huis Fallujah
Het Amerikaanse leger heeft vrijdag een precisiebombardement uitgevoerd op de binnenplaats van een huis in Fallujah in het westen van Irak, waar zich tien tot twaalf leden van de terreurbeweging van Abu Musab al-Zarqawi ophielden. Dat heeft het leger gemeld. De aanval werd uitgevoerd in overleg met de Iraakse regering.
Het leger zei niet of er slachtoffers waren gemaakt bij het bombardement, maar het ziekenhuis in Fallujah zei vijf gewonden te hebben binnengekregen. Drie van de gewonden zijn kinderen, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. De eigenaar van het huis zei niets met het verzet of al-Zarqawi te maken te hebben.
Op 18 juli vielen bij een Amerikaanse luchtaanval op Fallujah veertien doden. Die aanval was gericht tegen buitenlandse al-Qaida-strijders.
In Samarra, in Noord-Irak, kwamen donderdag twee Amerikaanse soldaten om het leven en raakte één soldaat gewond toen langs de kant van een weg een bom ontplofte.
Amerikaanse mariniers hebben in de Iraakse stad Ramadi 25 opstandelingen gedood. Dat meldden de Amerikaanse strijdkrachten in Irak donderdag in een verklaring. Zeventien anderen raakten gewond en nog eens 25 vermeende rebellen zijn gevangen genomen.
De Amerikanen zouden woensdag een urenlang gevecht met de opstandelingen hebben geleverd in de stad in het westen van Irak. Daarbij zijn volgens het Amerikaanse leger veertien militairen gewond geraakt.
India zal er al het mogelijke aan doen om zijn drie in Irak gegijzelde burgers vrij te krijgen. Dat heeft het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De Indiërs worden samen met drie Kenianen en een Egyptenaar vastgehouden door een groepering die zich de Zwarte Banieren noemt.
Naar schatting van het Indiase departement werken ongeveer 100.000 Indiërs in Irak. Onderminister Ahmed zei dat de regering haar ambassades in Koeweit en Bagdad heeft ingeschakeld voor besprekingen met de Koeweitse transportfirma waarvan het vertrek wordt geëist.
De regering van Kenia heeft donderdag in reactie op de gijzeling alle Kenianen in Irak opgeroepen het land direct te verlaten. Een woordvoerder zei op een persconferentie ook dat Nairobi er bij alle Kenianen in buurlanden van Irak, zoals Koeweit en Saudi-Arabië, op aandringt dat die zich laten registreren bij de Keniaanse vertegenwoordiging in Koeweit.