Powell: Sudan moet zelf crisis oplossen
Sudan moet de Janjaweed-milities die de regio Darfur onveilig maken aanpakken, anders kan het land internationaal ingrijpen verwachten. Dat hebben de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell en secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan donderdag gezegd na overleg over de crisis in de West-Sudanese regio.
Powell sprak van een humanitaire catastrofe in Darfur, waar de Janjaweed zo’n 30.000 zwarte burgers hebben vermoord en een miljoen mensen op de vlucht hebben gejaagd. Hij beschuldigde de regering in Khartoem ervan de milities te steunen. „Omdat zij (de regering, red.) de crisis op gang hebben gebracht, kunnen zij die ook beëindigen”, aldus Powell.
In de VN-Veiligheidsraad circuleert een ontwerpresolutie waarin gedreigd wordt met sancties tegen Sudan als de regering niets doet om de crisis te beëindigen. Khartoem liet donderdag weten helemaal niet van buitenlandse inmenging gediend te zijn. Annan benadrukte dat het daarvan ook niet hoeft te komen als de regering naar behoren optreedt en de bevolking bescherming biedt.
De nieuwe ontwerpresolutie stelt dat de Sudanese regering de leiders van de Arabische Janjaweed-milities en hun bondgenoten binnen dertig dagen moet oppakken. Als hieraan niet wordt voldaan „onderneemt de Veiligheidsraad actie, inclusief het opleggen van sancties.”
Het is de verwachting dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties instemt met de Amerikaanse ontwerpresolutie. Dat heeft VN-secretaris-generaal Kofi Annan vrijdag gezegd. „De reacties waren nogal positief”, aldus Annan kort nadat de Verenigde Staten hun ontwerpresolutie onder de vijftien leden van de raad hadden verspreid. „Mijn gevoel is dat het succesvol zal zijn.”
De Britse premier Blair sluit bij nader inzien niet uit een militaire macht naar Sudan te sturen. Hij reageerde daarmee op het Britse dagblad The Guardian, dat donderdag meldde dat Downing Street hiervoor een plan heeft opgesteld. „Wij sluiten niets uit, maar we zijn nu nog niet in dat stadium”, aldus Blair. „Sommige koppen zijn enigszins prematuur”, voegde hij eraan toe. De krant berichtte dat de Britse regering plannen voor een militaire interventie in de regio Darfur heeft opgesteld.
Blair beloofde nauw contact te onderhouden met Washington en de Verenigde Naties over de toestand in Darfur. Hij drong er bij de regering in Khartoem op aan maatregelen te nemen om de Arabische milities onder controle te brengen. Die zijn nog steeds actief in het gebied.
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Jack Straw, reist eind volgende maand naar Sudan om te overleggen over de crisis. Dat zei een woordvoerder van zijn ministerie. Volgens de zegsman wil Straw ook naar Darfur, maar moeten nog enkele logistieke problemen worden opgelost.
Sudan wil niets weten van een militaire interventie van Londen om de humanitaire crisis te beëindigen. Minister van Buitenlandse Zaken Mustafa Osman Ismail zei dat de Britten binnen de kortste keren, net als de Amerikanen in Irak, door de lokale bevolking zouden worden aangevallen.
Paus Johannes Paulus II is „zeer bezorgd” over Darfur. Hij stuurt een persoonlijk gezant. „De rampzalige humanitaire situatie in Darfur is een bron van zorg voor paus Johannes Paulus II”, staat in de brief aan de Duitse aartsbisschop Paul Cordes, die naar de regio gaat.